Fotó: mti, archív
Fotó: MTI, Balogh Zoltán

Tarlós István főpolgármester értelmetlennek nevezte az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában a 3-as metró minden állomásának teljes akadálymentesítése érdekében indított népszavazási kezdeményezést, mert az győzelem esetén sem róna kötelező feladatot az önkormányzatra.

A népszavazásnak sok értelme nincs; az MSZP becsapja a választókat ezzel, mert azt a benyomást keltik, mintha az erre a kérdésre adott válaszból az következne, hogy minden állomáson liftet kell építeni. A hivatkozott törvény nem definiálja a teljesértékű akadálymentesítés fogalmát, hanem rávilágít, hogy erre többféle módja van – például a lift.

Még a mozgáskorlátozottak sem kérik, hogy mindenütt lift legyen – mondta a főpolgármester az M1-en. Kiemelte: folyamatosan egyeztetnek a mozgáskolátozottakkal, lényegében a megegyezés a küszöbön áll. A szocialisták kampánytémát csináltak a kérdésből, ez csupán becsapós politikai kampány, amellyel az MSZP népszerűséget akar szerezni – fogalmazott.

Ha lenne egy sikeres és eredményes népszavazás, ugyanott tartanánk akkor is, mint most. Azt a kérdést kellett volna inkább feltenni, hogy “Akajra-e, hogy a 3-as metró felújításával egyidejűleg minden állomáson liftet építsünk?” De az MSZP kérdéséből nem ez következik, hiszen kérdésük így hangzik: “Akarja-e Ön, hogy a 2017–2020 között történő budapesti M3-as metróvonal felújításával egyidejűleg valósuljon meg ezen metróvonal valamennyi megállójának teljes értékű akadálymentesítése, az 1997. évi LXXVIII. törvény 2. §-ának 1. pontjában meghatározottak szerint?”

Minden állomáson megvan az az elméleti megoldás, amelyet gyakorlattá fogunk formálni, a mozgáskorlátozottakkal együttműködésben – jelentette ki, hangsúlyozva, nem logikus minden állomásra felvonót építeni, hiszen egyetlen liftnél sokkal több embert szállíthat például egy alacsonypadlós autóbusz.

Egy túldiemzionált, kétségbeesetten erőszakolt kampányról van szó – fűzte hozzá.

Hozzátette: a Kálvin téren fognak liftet építeni.

Megjegyezte: amikor tagja volt a városvezetésnek a most “félrevezető, becsapós kampányt” folytató MSZP, a 2-es metró részleges felújítása során egyetlen, a mozgáskorlátozottakat szolgáló liftet építettek, azóta viszont már 13-at adtak át. “Éppen az kiabál, akinek a háza ég” – fogalmazott.

A főpolgármester szerint az 1989-es “négyigenes” referendum után “közel harminc éve ez az első népszavazás, ahol a kérdés maga az embereket félrevezeti”.

(híradó.hu)