Hirdetés

Molnár Zsolt, az MSZP fővárosi elnöke kedden, az MSZP Facebook-oldalán követhető sajtótájékoztatón úgy értékelt, egy évvel ezelőtt az önkormányzati választáson Budapesten és az ország más részein „a köztársaságpárti koalíció döntő győzelmet aratott”. Hozzátette: Karácsony Gergely főpolgármester vezetésével Budapest új pályára került és reményeik szerint 2022-ben az egész ország új pályára állhat, olyanra, ahol érdemi párbeszéd folyik az emberekkel és a döntések nem a fejük felett születnek.

A szocialista Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes szerint Budapest működik, de a működése veszélybe került, nemcsak a koronavírus-járvány, hanem az önkormányzati rendszer folyamatos leépítése miatt is. Igazságtalannak nevezte a kormány és a főváros közötti adóbevétel- és feladatmegosztást. Hozzátette: a budapestiek által befizetett adóból alig marad valami a Fővárosi Önkormányzatnál. Felháborító, hogy miközben gombamódra szaporodnak a stadionok az országban, a felüljárókat, a hidakat a rozsda emészti – hangoztatta, jelezve azt: a budapestiek nagyobb beleszólást akarnak abba, mi épüljön az adójukból.

Horváth Csaba, a XIV. kerület (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) polgármestere szerint Budapest egy évvel ezelőtt a szabadságot választotta, a kormány viszont úgy viselkedik, mint egy gonosz mostoha, nem folytat párbeszédet, nem segít az embereknek és az önkormányzatoknak. Úgy fogalmazott: „látszik, hogy Orbán Viktor nem enged a huszonegyből, ezért nekünk ’22-ben kell a szükséges változást elérni”. A zuglói polgármester az elmúlt egy év eredményei közül kiemelte, hogy végre érdemben elindult a Bosnyák tér felújítása, valamint hogy megkezdődött egy nyolcszázmillió forintos egészségügyi fejlesztés és a Rákos-patak megújítása is.

Tóth József, a XIII. kerület (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) polgármestere megemlékezett arról, hogy harmincéves az önkormányzatiság Magyarországon, és éles cezúra húzható az 1990 és 2010, valamint 2010 óta tartó időszak között. 2010-től kezdve az önkormányzatokat alattvalóknak, végrehajtóknak tekintik – mondta. A kerületi eredmények között említette, hogy a Magyarországon megtermelt minden 55. forintot a Váci úton állítják elő. Hozzátette: jelenleg is dinamikusan fejlődik a kerület, közel 9500 lakás épül. Beszámolt még a szociális segélyezésről, valamint az egészségügyi fejlesztésekről.

Korábban írtuk

Őrsi Gergely, a II. kerület (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) polgármestere szerint az önkormányzatiság azért fontos, mert az önkormányzatok állnak a legközelebb az emberekhez, ők tudják az emberek problémáit orvosolni. Közölte: a 65 év felettiek kommunális adójának kivezetése azzal a tanulsággal járt, hogy a jobbmódúak ezt az összeget nagy számban ajánlották fel civil vagy segítő szervezeteknek. Büszke arra – mondta – , hogy minden nagyobb beruházás és apró döntés előtt kikérik a helyiek véleményét.

Gajda Péter, a XIX. kerület (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) polgármestere az egészségügy fejlesztésének fontosságát hangsúlyozta. Elmondta, tovább folytatódnak ezek a beruházások a kerületben, ebben a Fővárosi Önkormányzat is partner, mivel az Egészséges Budapest-program keretében idén Kispest kapja a legtöbb forrást, egymilliárd forintot. Az összegből tovább fejleszthetik a Kispesti Egészségügyi Intézetet, ahol egynapos sebészetet alakíthatnak ki. Hozzátette: saját forrásból, 120 millió forintból egy új gyermekorvosi rendelőt is kialakítanak a kerületben.