Az MSZP szerint Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke és pártja csak „színpadi beszédekben” hangoztatja az ellenzék együttműködését, de a gyakorlatban jelenleg ennek az ellenkezőjét látják.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Az MSZP szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében arra reagált, hogy Gyurcsány Ferenc kedden Kaposváron azt mondta, a demokratikus ellenzéki pártok még az idén megállapodnak arról, hogy valamennyi választókerületben közös jelöltet indítanak a jövő évi országgyűlési választásokon.

Az MSZP közleményében azt írta: pártjuk, ahogy Zuglóban, a józsefvárosi időközi önkormányzati választáson is közös jelöltben gondolkodott, de az erről szóló megállapodást „egy nap alatt felmondta” a DK országos elnöksége.

Hozzáfűzték: most az MSZP azt javasolta, hogy a debreceni időközi választáson egy közös jelölt legyen, akár azon az áron is, hogy visszalépteti saját jelöltjét. Erre – fogalmaztak a közleményben – a DK „semmilyen érdemi választ nem adott”. Amikor az MSZP „konkrétan és egyértelműen felvetette, hogy visszalépteti a jelöltjét a győzelem érdekében, Gyurcsány Ferenc pártja mereven elzárkózott ennek a felvállalásától” – írta a szocialista párt.

Jelezték: az MSZP a maga részéről „az utolsó pillanatig fenntartja tárgyalási szándékát és ajánlatát” azért, hogy Debrecenben egy közös ellenzéki jelölt induljon a Fidesz jelöltjével szemben. „A labda (…) a DK térfelén pattog” – közölték.

MTI