Európa sikere, hogy a migráció kérdésében van előrelépés a közös rendezés felé – mondta Harangozó Gábor MSZP-s politikus pénteken Budapesten újságíróknak az EU-csúcs zárónyilatkozatával kapcsolatban.

Fotó: MTI/Soós Lajos, archív, illusztráció

Fotó: MTI/Soós Lajos, archív, illusztráció

Az ellenzéki párt elnökségi tagja, országgyűlési képviselő egy más témájú sajtótájékoztatón kérdésre kijelentette: a döntés szerint az európai államok együtt akarják ezt az ügyet kezelni, nem nemzeti alapon, és ez Orbán Viktor kormányfő politikájával szembemegy.

„Ez Európának a nagy sikere, hogy sikerült végre előrelépést tenni és megegyezni, (…) meggyőződésem, hogy ez Orbán Viktornak egyébként kudarc” – fogalmazott Harangozó Gábor.

Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán pénteken közzétett videóban azt mondta: a visegrádi négyek nagy győzelmet arattak az uniós csúcstalálkozón, Magyarország továbbra sem lesz bevándorlóország; fenyegetett az a veszély, hogy a létrehozandó menekülttáborokból az európai országokba szétosztják a migránsokat. „Ezt a javaslatot sikerült visszavernünk és a saját javaslatunkat pedig elfogadtatnunk.”

Twitter-üzenetében Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke azt írta: az uniós tagországok vezetői több kétoldalú egyeztetést követően megegyeztek a csúcstalálkozó csütörtöki munkanapján tárgyalt témákat összegző zárónyilatkozat szövegében, közte a migráció kezelését érintő kérdésekben. Az elfogadott szöveg alapján az Európai Unión belül menekültközpontok önkéntes alapon, tagállami felajánlás alapján jöhetnének létre, amelyek úgy a szárazföldön, mint a tengeren érkezett illegális bevándorlók és menekültek kérelmeinek feldolgozását látnák el.