A javuló járványügyi adatokban már az oltások hatása is közrejátszik, a vakcinák iránt egyre nő a lakosság bizalma és igénye – mondta Müller Cecília az Operatív Törzs keddi sajtótájékoztatóján. A koronavírus-járvány harmadik hullámának tetőzése után enyhe csökkenés figyelhető meg – tette hozzá. Az országos tisztifőorvos kijelentését egyértelműen alátámasztják az alábbi táblázatok is. Az első táblázatban hétnapos mozgóátlag alapján számolják az új esetszámot egymillió főre vetítve – írja az Origo.

Hirdetés

Jól látszik, hogy a harmadik hullám csúcspontja március 26-án volt Magyarországon. Azóta folyamatosan csökken az új esetek száma. Egy hónap alatt nagyjából a harmadára esett az új esetek száma. A harmadik hullám csúcsához képest 70 százalékkal csökkent az új fertőzöttek száma.

A kedden jelentett új fertőzöttszám (egymillió főre vetítve 168 fő) két hónapos minimum, és alacsonyabb az uniós napi átlagnál (197 fő). Jelenleg továbbra is Ciprus, Svédország, Horvátország és Franciaország regisztrálja a legtöbb fertőzöttet naponta az EU-ban, bár ez utóbbinál gyakran előfordul, hogy napokon keresztül nem közöl adatot.

Egy alatt a reprodukciós ráta

A járvány visszaszorulását jól mutatja az is, hogy egy ember hány embernek adja át a betegséget (reprodukciós ráta). Amíg ez az érték egy fölött van, addig növekszik az új esetek száma, míg egy alatti értéknél már csökken.

Korábban írtuk


A járvány reprodukciós rátája tehát március vége óta egy alatt van.

A koronavírus-járvány visszaszorulását jól mutatja az is, hogy az elvégzett tesztek hány százaléka pozitív. Míg a járvány csúcspontján ez az érték 26 százalék felett volt, addig mostanra ez 15 százalékra zuhant.

A fent bemutatott három fontos járványügyi adat egyértelműen mutatja, hogy a harmadik hullám csúcspontján túlvagyunk, sőt egy lefelé tartó szakaszban vagyunk.

Mindezek alapján azt is ki lehet jelenteni, hogy a jövőben folytatódni fog az esetszámok csökkenése is. 

Világsiker a magyar oltási program

A javuló járványügyi adatokban kulcsszerepet játszik, hogy az EU-ban Máltát leszámítva Magyarországon halad a leggyorsabban az oltási program. Mindez nagyrészt annak köszönhető, hogy a kormány keleti vakcinákat is beszerzett. A legfrissebb adatok szerint, míg Magyarországon 34,34 százalék megkapta az első oltását, addig az EU átlaga csak 18,73 százalék. Mindemellett április első felében világszinten is Magyarországon bővült a legnagyobb mértékben a vakcina legalább egy dózisát megkapók aránya.

Adatok forrása: az egyes tagállamok koronavírus oldalai, illetve kormányzati intézményeinek, egészségügyi hatóságának hivatalos csatornái, jelentései. (április 20. 21:53)

Ha azt nézzük, hogy hányan kapták meg a második oltást is, akkor Magyarországon 14,5 százalékot kapunk, míg az EU átlaga csak 6,94 százalék.

A magyar oltási program sikere világszinten is kiemelkedő, ha az OECD-országokat (a világ legfejlettebb gazdaságai) nézzük, akkor hazánkat csak Izrael, Chile, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok előzi meg.

A teljes cikk elolvasható az Origo oldalán, IDE KATTINTVA.