Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Polgár Csaba főigazgató (j) az Onkológiai Központi Biobankról tartott sajtótájékoztatón az Országos Onkológiai Intézetben 2023. július 17-én
Hirdetés

Az Innovatív daganatdiagnosztikai és terápiás eljárások fejlesztése az Országos Onkológiai Intézetben elnevezésű projekt egyik legfontosabb célja az Onkológiai Központi Biobank létrehozása volt. Lengyel László örömtelinek nevezte, hogy az intézet a kutatásfejlesztésre szánt forrásokat hatékonyan hasznosítja.

Az NKFIH elnökhelyettese úgy fogalmazott: az Országos Onkológiai Intézet elkötelezett az innovációs kutatás iránt, és a biobank „nemzetközi léptékben is látható”.

Kifejtette: a hivatal feladata „a tudástermelés létrehozásának támogatása és a tudás hasznosulása”; egy klinikán helyénvaló, hogy az eredmények hasznosulnak a betegellátásban, de egy ilyen kutatás társadalmi és gazdasági hasznot is termel.

Lengyel László kitért arra, hogy nemrég indult a Neumann János-program, amelynek fókuszterületei az egészség, a digitalizáció, a zöld átállás, valamint a kiberbiztonság. Az onkológiai intézet projektjében is látható, hogy az egészség és a digitalizáció együtt gyorsabban fejlődik, az egészségipart „meg lehet tolni” a digitalizációval – mondta az elnökhelyettes.

Korábban írtuk

Polgár Csaba, az intézet főigazgatója emlékeztetett: a kormány 25 hónapja indította el a Befektetés a jövőbe programot, amelyben országos intézetként másfél milliárd forintos támogatást nyertek el a hamarosan, július 31-én záruló projektre.

A biobank önálló szervezeti egységként, külön vezetéssel indult el, 7500 mintát már el is tároltak, és évente várhatóan öt-hatezer mintával gyarapszik az adatbázis – közölte a főigazgató. Hozzátette: ezeket az adatokat össze lehet majd kapcsolni a betegek túlélési eredményeivel, így „tárháza a következő kutatásoknak és innovációknak”.

Az egyénre szabott, célzott onkoterápia a jövő útja, ehhez elengedhetetlen a genetikai adatok felhasználása – hangsúlyozta Polgár Csaba.

Beszámolt arról, hogy háromszázmillió forint értékben szereztek be nagy értékű eszközöket, jelentős informatikai fejlesztést is végre kellett hajtani, és több mint száz munkatársuk dolgozott a projekten.

„A biobank alapján a határ a csillagos ég” a jövőbeni publikációknál – jegyezte meg a főigazgató.

Patócs Attila, a projekt szakmai vezetője arról beszélt, hogy „fantasztikus csapat” vett részt a megvalósításban. „Az eredmények magukért beszélnek, ami létrejött, a következő tíz évre meghatározza az intézet jövőképét, máris hatalmas a nemzetközi érdeklődés” – hangoztatta Patócs Attila.

Azt mondta, az összes kutatás alapját a betegadatok jelentik, de az adatokkal nem szabad visszaélni, ezért az informatikusok nagyon körültekintően végezték el a szoftverfejlesztést.

Az intézet tájékoztatója szerint az Onkológiai Központi Biobank, illetve az abban tárolt szérum- és szövetminták, illetve DNS-minták lehetővé teszik a daganatos betegségek jobb megértését és a személyre szabott kezelésekre irányuló kutatások haladását.