Hirdetés

Ez az ellenzéki acsarkodás nemcsak Ferencváros, de Zugló és több ellenzéki vezetésű kerület fejlődését megakasztotta Budapesten. Ráadásul a főpolgármester nem létező „Budapest-koncepciója” is azt mutatja, hogy a fővárost kifizetőhelyként kezelők kerültek 2019-ben a döntéshozói székekbe: ezért szavazott meg két nap leforgása alatt a nyáron még csődközeli helyzetben lévő fővárosi baloldali vezetés több százmilliós prémiumokat Gyurcsány Ferenc bizalmasainak, és ezért tart negyvennél is több tanácsadót maga körül a Városháza – fogalmazott az elemző, aki szerint mindezekre azért van szükség, hogy Karácsony Gergely bebiztosíthassa indulását 2024-ben.

Ugyan ő a politikai egység létrehozásáról beszél, de az továbbra sem látszik létrejönni a főpolgármester mögött, Gyurcsány Ferenc korábban éppen ezért üzente meg neki, hogy álljon jobban bele a kormánnyal szembeni konfliktusokba és teljesítse „hazafias kötelességét” – emlékeztetett Tóth Erik.

Az elemző hozzátette: éppen az anyagi érdekek azok, amik miatt arra lehet számítani, hogy 2024-ben részleges együttműködés lesz az önkormányzati választáson a felek között.

Egyrészt a külföldi finanszírozóik érdeke ezt kívánja, a guruló dollárokból ugyanis nemcsak Márki-Zay Péter vagy Karácsony Gergely 99 Mozgalma részesülhetett, hanem a többi ellenzéki formáció is.

Másrészt külön-külön indulva senkinek sem lenne esélye megnyerni egy helyhatósági választást: az MSZP, az LMP és a Párbeszéd a megszűnés szélén táncolnak, a DK és a Momentum pedig épp a napokban estek egymásnak – mutatott rá Tóth Erik, hozzátéve, utóbbi konfliktus hitelessége ugyanakkor megkérdőjelezhető: a DK 2018 óta szisztematikusan megpróbálta leuralni az ellenzéki térfelet, amihez a Momentum és a kritikákat megfogalmazó Donáth Anna is hozzájárult.

Korábban írtuk

Ők voltak ugyanis azok, akik azt mondták megalakulásuk után, hogy nem fognak soha közös listán szerepelni Gyurcsány Ferencékkel. Ez 2022-ben megtörtént, a Momentum pedig annak rendje szerint össze is gyurcsányozta magát. Innen nézve érthetetlen, hogy Donáth Annának miért csak most esik le az, amit a politikai elemzők már évek óta hangoztatnak:

a baloldalon Gyurcsány Ferenc a főnök, ennek intézményi és informális bizonyítékai is vannak

– hangsúlyozta.

A további részletekről IDE KATTINTVA a Magyar Nemzet honlapján olvashatnak.