Az uniós átlagnál jobban kezelte a vírushelyzetet hazánk 2020-ban, hiszen a halálozási adataink kedvezőbbek az Európai Unió 26 országának átlagánál – derül ki az Eurostat adataiból.

Hirdetés

Míg az Európai Unió 26 országában 10,9 százalékkal többen haltak meg 2020-ban, mint egy évvel korábban, addig Magyarországon ez a szám az Eurostat adatai szerint 9,9 százalék – nyilatkozta a Mandinernek Szalai Piroska, a terület szakértője. 10 százalék alatti többlethalálozás 12 országban (köztük hazánkban is) található, afeletti pedig 14-ben. A legrosszabb helyzetben Spanyolország van, ahol a magyar érték több mint duplája ez a szám.

Itt a 2019-es halálozásokhoz mérten több mint ötödével (20,8 százalékkal) több halálozást tartanak nyilván 2020-ra vonatkozóan. Nem sokkal van lemaradva a szomorú lista első helyétől Belgium sem, a maga 18,9 százalékával, a harmadik Lengyelország 18,7-tel. Olyan országokban is rosszabb a helyzet az uniós átlagnál, mint a hazánkat a tavaly tavasszal életbe léptetett különleges jogrend miatt kritizálók táborába tartozó Hollandia (13 százalék) vagy Svédország (12,5 százalék).

A cikk folytatása a Mandineren olvasható, ahol a grafikon és a térkép is megtekinthető.

Korábban írtuk