A kétnapos tanácsülésen a globális egészségügy helyzete, az ukrajnai háború és Ukrajna újjáépítése, valamint a multilaterális bankok reformja került napirendre. Az esemény kiemelt vendégeként köszöntötték Tedrosz Adhanomot, a WHO vezérigazgatóját és videohívásban bejelentkezett Olekszandr Kubrakov ukrán miniszterelnök-helyettes, akivel megvitatták az ország újjáépítésének lehetőségeit.

Hirdetés

Azbej Tristan ismertette, hogy Magyarország történelmének legnagyobb humanitárius segélyakciójával támogatja a háború áldozatait és továbbra is elkötelezetten kiáll az agressziót elszenvedett ukrán emberekért. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a legsürgetőbb feladat az emberéletek kioltásának megállítása, ezért Magyarország az azonnali fegyverszünet és a béke pártján áll.

A fejlődési együttműködés tekintetében a magyar kormány fontosnak tartja és részt vesz a nemzetközi fejlesztési együttműködések előmozdításában. Az államtitkár rámutatott, hogy Magyarország az elmúlt évtizedben közel megháromszorozta hivatalos fejlesztési hozzájárulását. Ugyanakkor kitart a migráció megállításával kapcsolatos álláspontja mellett és ellenzi mindazon intézkedéseket, melyek hatására tovább erősödik a népvándorlás.

Korábban írtuk