Újabb és újabb baloldali közéleti-politikai szereplők neve bukkan fel a számlagyáros ügyvédként elhíresült Vig Mór céges és más kapcsolataiban. Vig Mór nevét egy november végi látványos adóhatósági razzia kapcsán ismerhette meg a közvélemény. Házkutatások után az adóhatóság több száz milliós számlagyár működtetésének gyanújával vette őrizetbe a praxistól egyébként eltiltott ügyvédet, akinek letartóztatását a bíróság el is rendelte. Csakhamar az is kiderült, hogy nem ez Vig Mór egyetlen ügye: a férfi körözött bűnöző társaságában vehetett részt egy nemzetközi csalássorozatban, amiért nem jogerősen el is ítélték, olvasható a Magyar Nemzet cikkében.

Hirdetés

Csütörtökön pedig szintén a Magyar Nemzet számolt be arról, hogy Büro Cégkezelő Kft. néven egy cégtemetőként is működő szolgáltató köthető Vig Mórhoz, amely a II. kerületi Keleti Károly utca egyik földszinti üzlethelyiségébe van bejegyezve.

A napilap emlékeztet, Vig Mór nem más, mint az Amnesty International Magyarország igazgatójának, Vig Dávidnak a testvére. Vig Dávid régi szereplője a magyar közéletnek, pontosabban inkább a Soros-hálózatnak: dolgozott a Magyar Helsinki Bizottságnál és a Soros-alapítványnak nevezett Open Society Foundationsnél is. Tevékenységét civil érdekképviseletnek álcázza, de valójában ellenzéki politikai szereplőként lép fel, a közösségi oldalán hemzsegnek a magyar kormányzat politikáját támadó provokatív bejegyzések.

II. kerületi MSZP-s polgármesterek

A Magyar Nemzet cikkéből kiderül, Vig Mór körül a II. kerület szocialista polgármestereinek neve is fel-felbukkan. A jelenlegi kerületvezetővel, Őrsi Gergellyel például tavaly közös tájékoztatón szerepeltek egy futárcég elektromos járművei kapcsán.

A cégtemetőként is üzemelő Büro Cégkezelő Kft. II. kerületi székhelyét pedig 2005 januárjában szerezte meg az önkormányzattól a Vig család cége, akkor a szintén szocialista Horváth Csaba volt a polgármester.

Bajnai, Gyurcsány, Dessewffy 

Most pedig a lap azt derítette ki, hogy a cégtemetőként is működő kft.-nél jegyezték be a Datalyze Research Kft.-t. E cég tulajdonosa és ügyvezetője egy személyben Dessewffy Tibor, aki Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon korábbi baloldali miniszterelnökök régi tanácsadója, bizalmasa. Honlapja szerint a társaság adatalapú elemzésekkel vállalkozásoknak segít kommunikációs és üzleti döntések meghozatalában. Ennél is érdekesebb, hogy a Datalyze Research a DatAdat-csoport egyik leányvállalata.

Korábban írtuk

A DatAdatról az utóbbi hónapokban sok szó esett, a cégcsoport tulajdonosi és irányítói köre ugyanis prominens baloldali politikusokból áll. A kulcspozíciókat Bajnai Gordon, Szigetvári Viktor, Ficsor Ádám, Molnár István ügyvéd és a már említett Dessewffy Tibor tölti be.

A DatAdat pedig a dollárbaloldal botrányának egyik fontos szereplője.

A teljes cikk ITT olvasható.