Bocsánatkérésre szólította fel Bangóné Borbély Ildikó szocialista képviselőt hétfői parlamenti, csernobili atomkatasztrófát érintő kijelentései miatt Soltész Miklós, a Miniszterelnökség államtitkára kedden Budapesten.

Fotó: MTI, archív

A kereszténydemokrata parlamenti képviselő felidézte, hogy az Országgyűlés ülésén a szocialista politikus a közelmúltban kipattant gyógyszerbotránnyal összefüggésben interpellálta Rétvári Bencét, az Emmi államtitkárát, „aki logikus, érthető és a magyar szakmát megvédő választ adott”, kitérve arra is, hogy az ügyben tett magyar lépés eredményeként tiltották be az érintett gyógyszereket számos uniós országban.

A szocialista politikus viszonválaszában azonban úgy fogalmazott: „tudjuk, államtitkár úr, ebben az ügyben Önök ugyanúgy sunyítanak és lapítanak, mint annak idején a csernobili katasztrófa idején”.

Soltész Miklós úgy fogalmazott, hogy a felszólalást követően nem véletlenül reagált hevesen. Szerinte amit a képviselő mondott, az egyrészt hazug, másrészt ízléstelen.

Hazug, hiszen a Fidesz-KDNP-nek Csernobilhoz semmi köze nem volt, de ízléstelen is, hiszen feltépte a túlélők sebeit, illetve azokét is, akiknek hozzátartozójuk elhunyt a katasztrófában – mondta.

Emlékeztetett, hogy annak idején az MSZP elődpártja, az MSZMP és a többi kommunista párt agyonhallgatta a csernobili atomkatasztrófát, aminek következtében sok tízezer, százezer ember sérült meg, betegedett meg vagy hunyt el. Felszólította Bangóné Borbély Ildikót, hogy kérjen bocsánatot az áldozatoktól és a hozzátartozóktól, akiket ezzel a hozzászólásával megbántott, megsértett és megalázott.

Soltész Miklós úgy fogalmazott: Bangóné Borbély Ildikótól megszokták, hogy „szinte minden felszólalása felér egy verbális erőszakkal”, s „rendszeresen és folyamatosan hazudik különböző témákban”, hétfőn azonban „végképp elgurult nála a gyógyszer”.