Papcsák Ferenc az agresszív szocialistákról és a csalásokról

Három alkalommal is választási csaláson érték a szocialistákat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az elmúlt négy év időközi választásai során. Ezekről a választási trükkökről kérdeztük Papcsák Ferencet, a térség országgyűlési képviselőjét, aki szerint nem véletlen, hogy ebben a körzetben zajlottak ezek a főpróba-szerű kísérletek. A politikus beszélt arról is, hogy bár a baktalórántházi kistérség az Európai Unió tíz legelmaradottabb térsége között van, a szocialisták az elmúlt négy évben mégsem a helybenlakók életkörülményeinek jobbításával voltak elfoglalva, hanem a fideszes polgármesterek ellehetetlenítésével.

– Az elmúlt négy évben az ön választókerületében három alkalommal is kiderült, hogy a szocialisták súlyosan megsértették a választási törvényt, egy alkalommal, Demecser esetében a bíróság is kimondta, hogy az MSZP törvénytelen eszközökhöz nyúlt a kampány és a választás napján is. Milyen tapasztalatokkal szolgáltak ezek az esetek?

– Először is nagyon oda kell figyelni a szocialista delegált személyére, az ő belső mozgására. Nehogy az történjen, mint Miskolcon, ahol több láncban vitték ki a polgárok a szavazólapokat. Különösen felhívnám a figyelmet a szavazatszámlálás időszakára. Azt kell követelnie ugyanis a fideszes delegáltaknak, hogy egy ember számlálja csak a szavazatokat, toll és minden egyéb eszköz nélkül. A többiek addig vonuljanak hátrébb, a szavazatszámláló személy pedig ne pártdelegált legyen. Van idő, akár reggelig is eltarthat a számlálás, de lényeges, hogy ne sérüljenek a szavazólapok. Erre is tudok példát mondani, az én választókerületemben az összes érvénytelen szavazat egy településről jött. Ahogy utólag hallottam, az mind a Fideszre leadott szavazat volt, amelyeket egy tollvonással sértettek meg és utóbb ezért nyilvánították ezeket érvénytelennek. Arra is oda kell figyelni, hogy az adott személyre leadott szavazatok közé nehogy becsempésszenek egy másik személyre leadott szavazatokat, mert annak a szavazókörnek az eredményeit megsemmisíthetik. Oda kell figyelni, hogy egy csoportban csak egy képviselőre leadott szavazatok legyenek összeszámolva. Arra is felhívnám a jobboldali érzelmű polgárok figyelmét, hogy legyenek bátrak, menjenek ki az utcára, figyeljék a baloldali aktivistákat, és lehetőleg fényképpel dokumentálják a szervezett szállításokat, amikor csoportosan, gépkocsival viszik az embereket szavazni a szocialisták. Ilyen módon egyébként 2002-ben megakadályoztuk a szervezett szállítást egy kis településen, ahol maga a polgármester vett részt ebben az akcióban.

– Idén már a kopogtatócédulákat is szokatlan módszerrel gyűjtötték az MSZP aktivistái Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

– Valóban, ugyanis szinte valamennyi településen a választókerületemben, már az első napon megtámadta a szocialista párt az aktivistáival az utcákat. Rendkívül agresszíven kezdték el gyűjteni a kopogtatócédulákat, mi pedig valamennyi esetet dokumentáltuk, amely a tudomásunkra jutott. Csak példaként említve, volt olyan település, ahol a polgármester kötelezővé tette az önkormányzati dolgozóknak, hogy a saját, valamint a családjukban összegyűjtött kopogtatócédulákat adják le a szocialista pártra. Volt olyan önkormányzati dolgozó is, aki felhívott bennünket, mivel tudják a munkahelyén, hogy jobboldali szimpatizáns, megfenyegették, kirúgják az állásából, ha nem adja oda a kopogtatócéduláját. De volt olyan település is, ahol a munkáltatók kötelezték a dolgozókat, hogy vigyék be a szocialista jelölt nevére kiállított kopogtatócédulájukat. Nagyhalász szocialista polgármestere pedig, nyilván nem szociális érzékenységből, kivágatta az önkormányzat erdejét, és a romák között szétosztotta a fát, cserébe a kopogtatócédulákért.

– Ezeket az eseteket jelezték az OVB felé?

– Nem jeleztük, mert nem kívántunk botrányt okozni. Ugyanis a közvélemény előtt is ismert, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei 5. számú választókörzetben mindig botrányos körülmények között zajlanak a választások. Mi igyekszünk megvédeni a békés hangulatot, de ez egyre nehezebb lesz. Emlékeztetnék a baktalórántházi, a nagyhalászi és a bíróság által is elítélt demecseri kampányeszközökre. Ebben a három esetben ugyanis, a hatóságok által is bizonyítottan, nagyon durván megsértették a szocialisták a választási törvényt. Jól látható azonban, hogy az MSZP ezt a roppant durva, tolakodó kampánystílusát akarja a megyében folytatni, hiszen a volt baktalórántházi kampányfőnököt, Szabados Józsefet nevezték ki szabolcsi kampányfőnökké. A szocialista politikussal szemben egyébként a Fidesz megyei szervezetének jelenleg is folyamatban lévő pere van, az elmúlt négy év időközi választásai alatt alkalmazott kampánymódszerei miatt. Demecser volt egyébként a választási csalások tipikus példája, ahol az MSZP-s kampányfőnök, Szabados József egy rádióinterjúban el is mondta, hogy nem érdeklik a jogszabályok, csak a választás végeredménye.

– Mi lehetett a cél ezzel a durva kopogtatócédula-gyűjtéssel?

– Az egyik ok, hogy azok a jobboldali emberek, akiktől ilyen módon be tudták gyűjteni a kopogtatócédulákat, félő, hogy a választások napján is meg tudják félemlíteni valamivel, akár egzisztenciálisan, akár fizikailag is. Ezzel az akcióval a bizonytalanokat is tudták befolyásolni. Úgy látom azonban, hogy fordítva sült el ez az agresszív kopogtatócédula-gyűjtés, mert mindennek ellenére a Fidesz kétszer annyi kopogtatócédulát gyűjtött öszsze, mint az MSZP.

– Egy belső minisztériumi felmérés szerint ez a térség Magyarország legelmaradottabb és legszegényebb térsége.

– Az egész Európai Unió tíz legszegényebb kistérsége között van sajnos a baktalórántházi is. A munkanélküliség egyes településeken 50-60 százalékos, de az átlag 20 százalék körül van. Minden második gyermek szegénységben él. Ez azt jelenti, hogy gyermekvédelmi támogatásra szorultak volna, ha a kormány nem szüntette volna meg ezt a fajta segélyt. Ugyanakkor minden harmadik gyermek veszélyeztetett környezetben él. Ez egy súlyosabb fokozat, azt jelenti, hogy a környezet, amelyben a gyermek nevelkedik, nem alkalmas arra, hogy egészségesen fejlődjön a gyermek. Megítélésem szerint a térség két legnagyobb problémája a munkanélküliség és a szegénység. Van olyan falu, ahol már csoportosan köti le az áramszolgáltató a villanyórákat. Nyírtasson például legutóbb tizenhat családnál kapcsolták ki a villanyt. A szolgáltató cégeknél ugyanis nincs türelmi idő, nem foglalkoznak a munkanélküliség problémájával. Nagyon sok család küzd megélhetési gondokkal, sokuknál már a végrehajtási jog is be van jegyezve az ingatlanára, mivel nem tudják fizetni a korábban felvett lakáshiteleket és a különböző közszolgáltatási díjakat.

– Szabolcs megye egy szocialista fellegvár volt. Az elmúlt négy évben mit tudott felmutatni a kormánypárti vezetés a helyieknek?

– A szocialisták Szabolcsban leginkább azt hangoztatják, milyen fantasztikus infrastrukturális beruházásokat indítottak el, és milyen csodás jövő áll a megye előtt. Mindenféle számok hangzottak el az utóbbi években. Állítólag érkezett 140 milliárd forint a megyei költségvetési kasszába, majd 400 milliárd, ám ebből a rengeteg pénzből az emberek semmit nem látnak. Az elmúlt négy évben a választókerületemben azzal voltak elfoglalva, hogy sorra félemlítették meg a jobboldali polgármestereket. Büntetőeljárásokat kezdeményeztek ellenük, leöntötték az autójukat kromofággal. Az egyik kisváros, Kemecse polgármestere ellen például közel húsz büntetőfeljelentés van folyamatban. Szóval úgy tűnik, az elmúlt ciklus alatt sokkal inkább a jobboldali érzelmű emberek ellehetetlenítésével foglalkoztak, mint a megyében lakó polgárok életkörülményeinek jobbításával.

– Mi jelentené a következő négy évben a megoldást?

– Három kitörési pont van, ami segítene a megyén. Szabolcs elsősorban mezőgazdasági terület, ezért a családi gazdálkodók támogatása lenne a legfontosabb. Másodsorban az élelmiszer-feldolgozást kellene ösztönözni. Csak példaként említem, hogy nyolcezer franciaországi szövetkező gazda meg tudta vásárolni a magyar Globust. Magyarországon ilyen szövetkezések nincsenek, márpedig ezeket mindenképpen ösztönözni kellene. Ha a francia gazdáknak megérte megvenni a Globust, akkor a magyar gazdáknak is megérné egy hasonló vállalkozás, amelyet akár állami hitelekkel is lehetne támogatni. A harmadik a kis- és középvállalkozások támogatása. Ebben a ciklusban is kezdeményeztem inkubátorház létrehozását a megyében. Ennek az a lényege, hogy alacsony bérleti díj mellett és támogatással kapnának infrastruktúrát a kisvállalkozók, hogy el tudjanak indulni. Ugyanilyen fontos lenne az új Széchenyi Terv beindítása. Számtalan példát tudnék említeni a választókerületemből, ahol a Széchenyi Terv keretein belül épültek vagy újultak meg intézmények. A huszonhét településen például három szociális otthon épült az Orbán-kormány időszakában. Közel negyven szociális bérlakás építése fejeződött be, illetve számtalan iskola- és óvodafelújítás volt ugyanekkor. Mindezek a beruházások a munkanélküliséget is felszívják az adott településen, így egy másik nagy problémát is megoldana. Tehát, amíg a szocialista kormány bezárta a postákat és iskolákat a kistelepüléseken, a Fidesz inkább a vidéki települések felé fordulna és a lakóhelyen való boldogulásra ösztönözné az embereket, hogy ne kelljen a nagyvárosokba költözniük a vidéki élet reménytelensége miatt. Ehhez azonban biztosítani kell a kistelepülésen élők megfelelő életkörülményeit is.

(knasz)