Fotó: Facebook, képernyőkép
Hirdetés

Amint arról a demokrata.hu is beszámolt, az oknyomozó internetes oldal korábban azt írta: vasárnap délután motoros futár csengetett be a szerkesztőségükbe, majd kollégájuk kezébe adott egy címzés nélküli borítékot, amelyben egy fehér pendrive volt. Az adathordozón egy videót találtak, amelyen egy Anonymous-maszkos alak egy üzenetet olvas fel.

A bennfentes.net által a YouTube-videómegosztóra is feltöltött felvételen szereplő rejtélyes alak azt ígérte, hogy hamarosan le fognak buktatni valakit. Állítása szerint egy olyan politikusról van szó, „aki kétszínű volt, aki úgy csinált, mintha egy lenne közülünk, közben pedig játszik ide is, oda is”. Ám hogy konkrétan ki lehet érintett az általa ígért botrányban, illetve hogy ellenzéki vagy kormánypárti politikusnak van-e félnivalója, arra a videóban nem tett utalást. 

A felvétel végén a maszkos alak azt ígérte, hétfőn bemutatja az igazságot, „lesznek itt nagy meglepődések pártokon belül is”.

Hétfőn aztán valóban felbukkant egy újabb rejtélyes felvétel az interneten. A bennfentes.net szerint ahogy vasárnap, úgy hétfőn reggel is egy motoros futár vitt egy adathordozót a tényfeltáró portál szerkesztőségébe. Hogy ki a botrány érintettje, azt a videón szereplő furcsa alak továbbra sem árulta el, egy támpontot azonban adott.

Fotó: képernyőkép

– Annyit még segítek, hogy a politikus, akiről szó van, négy és fél milliárd forintnyi EU-támogatást vett fel saját és haveri cégein keresztül. Ja, és háromszázmillió forintnyi állami közbeszerzést is el tudtak hozni. Jó dolguk van a politikusoknak! De ki lehet ő? Ha eltaláltátok, újra jelentkezem. Munkára fel! – mondja az elváltoztatott hangú álarcos a videóban.

„A bennfentes.net szerkesztősége a videó kézhezvételétől kezdve egész éjjel a palyazat.gov.hu oldalát bújta, hogy megtaláljuk, melyik politikus cége és üzlettársai nyerhettek ekkora összeget európai uniós pályázaton. […] A cégadatbázis segítségével először összegyűjtöttük az összes országgyűlési képviselő és európai parlamenti képviselő egykori és jelenlegi céges érdekeltségét. Ezután a palyazat.gov.hu-n rákerestünk a cégekre. Így bukkantunk rá a Pannónia Nyomda Kft.-re” – írja a bennfentes.net

A portál hozzáteszi: ez a cég jelenleg Halász Gábor ügyvezetése alatt áll, azonban 2013 májusától 2018 januárjáig az azóta a Momentum színeiben politizáló Cseh Katalin ügyvezetése alatt állt.

A cégtörténet szerint a kft.-t 2010-ben alapította Cseh Tibor, a momentumos politikus édesapja, majd 2013-ban adta át az ügyvezetést lányának, aki egészen 2018 januárjáig volt a cég feje. Ebben az időszakban indulhattak azon az európai uniós pályázaton is, ahol több mint 68 millió forint támogatást nyertek egy hologramos technológia kifejlesztésére. Később ugyanez a cég több mint kétszázmilliót, 217.579.410 forintot nyert egy szintén Széchenyi 2020-as pályázaton úgynevezett holografikus térinformatikai leíró nyelv és digitális holografikus nyomtató kifejlesztésére.

Korábban írtuk

„Eddig tehát 285.706.274 forintnyi EU-s támogatásnál tartunk, ami nem kicsi összeg, pláne, ha azt nézzük, hogy Cseh Katalin és pártja az elmúlt években azért folytatott lobbitevékenységet, hogy Magyarország irányába függesszék fel az európai uniós támogatásokat, mondván, azt úgyis ellopja a kormányzat” – fogalmaz a bennfentes.net.

Cikkükben azt írják: mivel Anonymous nem 285 millió forintról, hanem 4,5 milliárd forintról beszélt, ezért rákerestek arra is, milyen cégekkel lehet még kapcsolatban a Pannónia Nyomda Kft. 

„Így bukkantunk rá a NOVA-INN Kft.-re, a Mondat Kft.-re és a Holotech Kft.-re, amely cégek ugyanarra a váci címre vannak bejegyezve, mint ahol a Pannónia Nyomda Kft. megnyerte a csaknem 70 millió forintos EU-s támogatást.”

A palyazat.gov.hu alapján, írja a bennfentes.net, a NOVA-INN összesen 200 millió forintnyi, a Mondat Kft. az elmúlt 17 évben összesen közel félmilliárd forintnyi európai uniós támogatáshoz jutott hozzá, a Holotech Hungary Kft. pedig mintegy 1,75 milliárd forintot nyert el „nagy sebességű ipari alkalmazásra megfelelő, színes, digitális hologramíró berendezés fejlesztésére”.

A bennfentes.net megnézte azokat a telephelyeket is, ahonnan a fenti cégek nyertek pályázati forrást. Így újabb vállalatokra bukkantak, amelyek szerintük a Pannónia Nyomda Kft.-hez köthetők. Ezek közül az Uniotech Kft. több mint 63 millió forintnyi uniós támogatást nyert el az elmúlt tíz évben. Van egy másik társaság is, a Royal Press Hungary Kft., ami a korábban említett Holotech Hungary Kft. elődje. A két cég összesen jóval több mint három és félmilliárd forintot nyert.

Az Anonymous-videóban az hangzott el, hogy 4,5 milliárd forint európai uniós támogatást és 300 millió forintnyi állami közbeszerzést nyert egy politikus cége és „haveri cégek”. A bennfentes.net arra jutott, hogy ez az összeg egészen pontosan 4.779.159.113 forint.

További részletek és bizonyítékok a bennfentes.net cikkében, IDE KATTINTVA olvashatók.