Riz Gábor, Borsod megye 3-as számú, ózdi székhelyű választókerületének fideszes országgyűlési képviselője a helyi általános iskolában tartott eseményen kiemelte: Magyarország rendelkezik a társadalom és a gazdaság számára alternatívát jelentő energiaforrásokat és azok felhasználási lehetőségeit tartalmazó energiastratégiával. Ebben a dokumentumban a szén, mint stratégiai tartalék szerepel, hiszen Magyarország mintegy 200 évre elegendő szénvagyonnal rendelkezik.

Hirdetés

A barnakőszén program elindítása is hozzájárul a kabinet egyik kiemelt céljának megvalósításához, segít megteremteni az energetikai ellátás biztonságát, valamint a szociális- és köznevelési intézmények költséghatékonyabb működését a kitermelhető szénvagyon hasznosításával – húzta alá.

Az orosz-ukrán háború és az azt kísérő, elhibázott uniós szankciópolitika energiaválságot idézett elő Európában, kritikus helyzetet teremtve az elszabadult gáz- és villamosenergia árakkal. Az energetikai önrendelkezés megtartása és az ellátásbiztonság megteremtése érdekében ezért különleges intézkedések és rendkívüli eljárások bevezetése vált szükségessé, mint például a stratégiai tartalékként kezelt magyar szénvagyon hasznosítása – mondta.

Jelezte: miniszteri biztosként arra kapott megbízást, hogy a szakemberekkel közösen mérje fel Magyarország lignit-, valamint barnaszén-vagyonát, készítsen javaslatot elsősorban a rövidtávú szénfelhasználhatóságra, mind energetikai, mind az intézményi és lakossági ellátásbiztonság megteremtése érdekében.

Tájékoztatása szerint a Belügyminisztérium (BM) előzetes igényfelmérése alapján, több mint 800 intézmény, 33 ezer tonna szén szükségletét jelezte a mostani fűtési időszakra. A barnakőszén programban szociális intézmények, állami, egyházi és alapítványi iskolák, önkormányzatok és azok intézményei, óvodák és bölcsődék vesznek részt. A BM és a katasztrófavédelem munkatársai segítségével az igényfelmérés eredményének megfelelően rövid időn belül ellátják az intézményrendszert a szükséges szénmennyiséggel, azt az egész ország területén, vasúti és közúti szállítással juttatva el az érintett helyekre – mondta Riz Gábor.

A program részeként pénteken a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kisgyőr általános iskolája az elsők között kapta meg azt a hazai barnaszenet, amellyel erre a télre már biztosított, hogy a diákok és pedagógusok meleg termekben tanulhatnak és végezhetik oktató-nevelő munkájukat. A program fontos eleme, hogy segít felkészíteni azokat a szakembereket, akik a közeljövőben működtetni tudják a hagyományos fa-, szén- és biomassza tüzelésű kazánokat – jegyezte meg a miniszteri biztos.

Korábban írtuk