Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter beszédet mond a kétnapos Konzervatív Politikai Akció Konferencia (CPAC Hungary) első napján a Millenárison 2024. április 25-én
Hirdetés

Bóka János kiemelte: Európa lassan egy évtizede küzd a migrációs válsággal, és Magyarország ugyanannyi ideje védi az illegális migráció hullámaival szemben saját és az EU külső határait.

„Ehhez Brüsszeltől pénzt, segítséget és szolidaritást nem kaptunk, kötelezettségszegési eljárásokat, büntetést és kioktatást viszont annál inkább” – mondta a miniszter. Megjegyezte: hetek kérdése, és bírságot is „fogunk kapni” az Európai Unió Bíróságától.

Mint elhangzott, az elmúlt tíz évben több mint 1,5 milliárd eurót költöttünk a külső határok védelmére, ennek alig 1 százalékát volt hajlandó Brüsszel finanszírozni. Bóka János hozzátette: mivel Brüsszel szerint a magyar rendszer jogsértő, az Európai Unió menekültügyi forrásaitól is el vagyunk zárva.

„Az EU határőrizeti ügynöksége, a Frontex kivonult Magyarországról, amikor kiderült, hogy valódi határaink és határőreink vannak, politikai támogatás helyett pedig minden fórumon azt hallottuk, hogy lábbal tiporjuk az európai értékeket” – fogalmazott a miniszter.

Kitért arra, hogy kaptunk migrációs paktumot migránskvótával és a kötelező relokáció vagy pénzbüntetés lehetőségével.

„Azt is javasolták, bontsuk el a határkerítést, az európai népességfogyásra szerintük amúgy is a migráció a legjobb megoldás. Látjuk, milyen jól működik ez Nyugat-Európában, biztosan jól működne Magyarországon is” – jegyezte meg.

Korábban írtuk

Hangsúlyozta, Brüsszelben komoly változásra van szükség, hiszen meg kell védeni Európa szárazföldi és tengeri határait.

„Mi akarjuk eldönteni, ki léphet be Európába. Nem nemzetközi embercsempész bandák és nem nemzetközi NGO-hálózatok. Jogunkban áll eldönteni azt is, kikkel kívánunk együtt élni a saját hazánkban. De ezt a jogot csak akkor tudjuk ténylegesen gyakorolni, ha meg tudjuk védeni a határainkat: csak azok léphessenek be Európába, akik erre jogosultak” – tette hozzá.

Bóka János azt mondta, a menedékkérelmeket Európa határain kívül kell elbírálni, a biztonságos országokból érkező illegális határátlépőket pedig vissza kell kísérni a határon túlra. Úgy véli, politikai változásra van szükség az EU-ban, ami kétségkívül bátorságot igényel.

„Brüsszelben azonnali változásra van szükség, ami ma még lehetséges, de ahogy telik az idő, a tömeges migráció visszafordíthatatlan átalakulást idéz elő az európai társadalmakban, majd az európai politikában, az európai életmódban, a gondolkodásban. És akkor Európa, ahogyan mi ismerjük, nem lesz többé” – mondta a miniszter.

Közölte, a változást a valódi jobboldali európai alternatíva hozza meg, amelyet politikai közösségük képvisel. „A változás nem fog magától bekövetkezni, nekünk kell elhozni. Június 9-én, az európai parlamenti választásokon megtehetjük, mert együtt erő vagyunk” – jelentette ki Bóka János.