Költözik a MÁV. A főváros szívéből, az államvasutak saját tulajdonú, Andrássy úti székházából egy bérleménybe – a népligeti autóbusz-állomás szomszédságába. Az új központ még épül, áprilistól ez az irodaház ad otthont a MÁV leányvállalatainak is.

Azt, hogy milyen feltételek mellett bérli a MÁV az új irodaházat, nem tudni. A Vasúti Érdekegyeztető Tanács október végén tartott ülésének jegyzőkönyve szerint a MÁV Zrt. igazgatósága az október 23-i héten döntött a költözésről, amelyről hamarosan aláírják a szerződést.

A székházbérletre vonatkozó pályázati felhívásnak se a MÁV Zrt., se a MÁV vagyonkezelő cégének honlapján nincs nyoma. A MÁV vezetése – általánosságban – annyit közölt: „a törvényi előírásnak megfelelően zajlott közbeszerzés”, konkrét kérdéseinkre azonban se szóban, se írásban nem adtak választ. A szakszervezeteknek annyit mondtak, olcsóbb új székházba költözni, mint a régit felújítani – a MÁV becslése szerint 15 milliárd forintból.

A MÁV egyik illetékese egyébként már tavasszal arról nyilatkozott a sajtóban, hogy az értékesebb épületeket, köztük a budapesti székházat és a vidéki nagyvárosok központjait egy ingatlanalapba viszik be, ahonnan a vasúttársaság visszabérli őket. Az érintett ingatlanalapban azóta a MÁV többségi tulajdont szerzett. A befektetőtársak köre nem ismert. A MÁV vagyonkezelő cégének egyik vezetője egyébként korábban Gyurcsány Ferenc érdekeltségeiben volt felügyelőbizottsági tag.

Az Állami Számvevőszék júliusban készült jelentése megállapította: a MÁV ingatlannyilvántartása áttekinthetetlen, amit sokan ki is használtak, amikor „jóval a piaci ár alatt” adtak túl értékes épületeken.

(hírTV)