Hirdetés

Szentkirályi Alexandra kiemelte, Brüsszel azt akarja elérni, hogy „eltöröljük a rezsicsökkentést, a kamatstopot és az extraprofitadót”.

Az Európai Bizottság az írásos állásfoglalásában azt írja – tette hozzá a kormányszóvivő -, hogy az energiatámogatási intézkedéseket, vagyis a rezsicsökkentést fokozatosan meg kell szüntetni. Azt a rezsitámogatást akarják eltörölni, amelynek köszönhetően az Európai Unióban Magyarországon a legalacsonyabb a lakossági gáz és áram ára, és havonta átlagosan 181 ezer forinttal csökkenti a családok energiaszámláit – mutatott rá.

A magyar emberektől azt is megkérdezik, mit gondolnak arról, hogy Brüsszel a kamatstopot is el akarja törölni – mondta Szentkirályi Alexandra, megjegyezve, ez olyan intézkedés, amely 300 ezer családot és csaknem 30 ezer vállalkozást véd az ukrajnai háború miatt megemelkedett banki kamatoktól.

Ezenfelül arról is megkérdezik a magyarokat, mit gondolnak Brüsszel azon tervéről, amellyel megszüntetné a hazai extraprofitadót is. Ezt azokra a nagyvállalatokra vetették ki, amelyek a járvány és a háborús válság idején jelentős extraprofitot halmoztak fel – ismertette a kormányszóvivő.

Korábban írtuk

„Hamarosan jön tehát a nemzeti konzultáció.” Mindenki elmondhatja véleményét a mostani brüsszeli vezetés politikájáról nemcsak a háborúval, a megrációval kapcsolatban, hanem gazdasági kérdésekben is – jelezte Szentkirályi Alexandra a közösségi oldalon.