A tárca közleménye szerint az Erasmus és a Horizont ügyekben Brüsszel kettős mércét, diszkriminációt alkalmaz a magyar diákokkal, kutatókkal szemben amikor jogtalanul zárja ki őket és hónapok óta következetesen hallgat, időt húz, ezáltal is elismerve, hogy a kormány által javasolt megoldások kikezdhetetlenek.

Hirdetés

Úgy fogalmaztak, hogy figyelemelterelésként egy már korábbi ügyet, a CEU-ügyet húzzák elő, előkészítve azt, hogy továbbra is fenntarthassák a blokkolást.

Azt írták: Brüsszel álláspontja szerint a CEU esetében nem szükséges, hogy annak „képzései egyenértékűek legyenek a magyar egyetemekre vonatkozó szabályokkal” és hogy a képzések elismerése mögött a két állam között nemzetközi szerződés legyen. „Mi több, az sem szükséges, hogy az Oktatási Hivatal az egyetem működését engedélyezze” – jegyezték meg.

A minisztérium szerint a kérdés mindezek mögött ugyanakkor az, hogy „miért tud ezen feltételeknek 10 külföldi egyetem megfelelni?” A CEU miért nem akar, és miért védi a Soros-Egyetemet ilyen bőszen és következetesen Brüsszel? – fogalmaztak a közleményben.

Korábban írtuk

A felsőoktatás nemzeti hatáskör, szuverenitásunk egyik sarokpontja – hangsúlyozták. Hozzátették, hogy a kormány megvédi a magyar diákokat, kutatókat, véleménydiktatúra helyett autonómiát biztosít a magyar egyetemeknek.

Emlékeztettek, hogy az elmúlt években több, mint kétszeresére nőtt a felsőoktatás finanszírozása, immár 12 hazai egyetem van a világ legjobb 5 százalékában. A Pannónia program idén ősztől 8000 diáknak nyújt lehetőséget, hogy a világ vezető egyetemein vegyenek részt nemzetközi csereprogramokban, és elindul a magyar kutatások nemzetközi együttműködését erősítő HU-rizont program is – közölték.

Nekünk a magyar egyetemisták az elsők – zárta közleményét a KIM.