Rekordbevétel és osztalékfizetés a Gazpromnál, az Oroszország elleni szankciók hatását pont az oroszok nem érzik, míg Európa tönkremegy. Miért nem hatásosak az uniós szankciók?

Hirdetés

A szankciók Brüsszel által várt hatása nemcsak a logika szabályai szerint nem következhetett be. A magyar kormány felhívta a figyelmet arra, milyen brutális következménnyel járt volna hazánk esetében az orosz olaj és gáz korlátozása.

Mintha atombombát dobnának a magyar gazdaságra. Ez történik most Európa más országaiban.

Ha az EU-s országok nem vásárolnak gázt Oroszországtól, és közben nem gondoskodnak az így kieső energiaforrás megfelelő pótlásáról, akkor kész a baj. Nem csoda, hogy a közvélemény értetlenül nézi ezt a helyzetet, hiszen nehezen tudtuk elképzelni, hogy német gyárak sorra leálljanak a kormányuk hibás döntése miatt. Ez most itt történik a szemünk előtt. Ez volt eddig a logikai magyarázat, de van egy másik oka is annak, hogy a szankciók nem működnek. Ez pedig az, hogy a brüsszeli, nyugati politikai döntéshozók elszakadtak a valóságtól, nincsenek tisztában a mindennapok igazi kérdéseivel. Ideológiával ugyanis nem lehet fűteni.

Korábban írtuk

Magyarországon a kormány Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter munkájának köszönhetően nem az emberekkel fizetteti meg a szankciók árát, hanem éppen ellenkezőleg, minden lehetséges eszközzel mérsékli a negatív, globális és szankciós hatásokat.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megállapodott az orosz féllel, hogy szeptemberben és októberben naponta maximum 5,8 millió köbméterrel több földgázt szállít Magyarországra a Gazprom. Ez miért jó Magyarországnak?

A válasz nagyon egyszerű, amit a Nyugat jelen állapotában nem ért. Az, hogy Szijjártó Péter megállapodott az orosz féllel, növeli az energiaellátásunk biztonságát. Ez nem ideológiai kérdés, hanem egyszerűen arról szól, lesz-e mivel fűteni télen. Ez a lehető legracionálisabb válasz a kérdésre és nem a szankciók. Ez a különbség egyébként abból fakad, hogy nálunk a választókat képviseli az Országgyűlés, és nem külföldi érdekeknek kíván megfelelni.

A teljes interjút IDE kattintva az Origo honlapján tekintheti meg.