A főpolgármester a 2019-es ígéreteit döntően nem valósította meg, sőt a Tarlós István vezette Budapesthez képest a város jelentősen visszaesett. A magát zöldnek valló főpolgármester évekre tönkretette Budapest zöldfelületeit a kertészek szerint – ráadásul a légszennyezettségi adatok is emelkedtek a biciklisávok okozta közlekedési dugók miatt.

Hirdetés

A portál emlékeztetett, hogy Karácsony Gergely első döntéseinek egyike volt, hogy klímavészhelyzetet hirdetett. Ezt az ígéretét betartotta, de ehhez csak egy papírt kellett aláírnia.

A főpolgármester a valódi zöldítés helyett egy zöldszerű élménnyel kezdte gazdagítani a várost: úgynevezett méhlegelőkkel vagy legújabb nevükön virághotelekkel szórta tele Budapestet. Volt eset, hogy a kutyafuttató bánta, de ez zömében a nyílt közterületeken létesített embermagasságú gazt, illetve toklászmezőket jelentett, ami miatt rengeteg kutyás panaszkodott évekig.

A fővárosiak azóta sem láttak méhrajokat, csak temérdek gyomot és elhanyagoltságot. A szakszerűtlen területgondozás és a zöldfelületek hosszú távú elhanyagolása miatt számos kertész jelentkezett, hogy felhívja a budapestiek figyelmét arra: Karácsony Gergely évekre tönkreteszi a főváros zöldfelületeit.

Korábban írtuk

Karácsony másik nagy önmegvalósítása a kerékpáros imázs – talán azért, mert a zöldítés érzését kelti, miközben egyetlenegy négyzetméternyi plusz zöldfelületet sem jelent, és elég hozzá pár vödör sárga festék, főleg, ha az embernek nincs városfejlesztési koncepciója. A főváros azonban négy év alatt szinte semmit nem zöldült, a beton vagy a térkő sem szorult vissza. A bicikliállomásokkal, forgalmirend-változásokkal a főpolgármester a levegő tisztaságára hivatkozott, de éppen ellenkezőjét érte el, úton-útfélen dugó van, így gyakran a szmog és a zajszennyezés is nagyobb lett Budapesten.

Emellett Karácsony Gergely elvette a Lánchidat és a Nagykörút egyik sávját az autósoktól, és odaadta a gyalogosok, az autósok és a bicikliesek közül a legkisebb létszámú közösségnek, a kerékpárosoknak, akik azokat nem tudják kihasználni. 

Szintén nem történt meg a Karácsony által a kampány során megígért panelprogram újraindítása, valamint nem hirdették meg a panellakások energetikai korszerűsítését támogató pályázati keretet. A főpolgármester korábbi ígéretei szerint lehetővé akarják tenni, hogy a budapesti családok önerő és hitel nélkül növeljék otthonaik energiahatékonyságát szigeteléssel, a nyílászárók cseréjével, a fűtés korszerűsítésével.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el a Magyar Nemzet honlapján.