Tarlós István Demszky és az igazság kapcsolatáról

Nonszensz, hogy az elmúlt 17 évben akármilyen gond merült fel, találtak egy vezérigazgatót, osztályvezetőt, művezetőt vagy tudományos segédmunkatársat, akivel elvitették a balhét, a főpolgármester pedig úgy tesz, mintha egy előkelő idegen, amúgy pedig egy sikeres városvezető lenne – mondta a Demokratának Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakciójának vezetője.

– Bár hónapok óta folyik a négyes metró építése, a mai napig nem tudni, hogy pontosan miből lesz rá pénz, ugyanis a finanszírozás kérdései még mindig nem tisztázottak. Ön szerint honnan teremtik elő a szükséges összeget?

– Egy kicsit messzebbről kezdeném a választ, mert itt nem csupán a négyes metróról van szó. A helyzet az, hogy van egy-két olyan politikus Magyarországon, akiknek helyzetüknél fogva döntő befolyásuk volt az ország vagy egy nagyváros életére, szellemiségére a rendszerváltoztatás óta, de tevékenységüket egyszerűen lehetetlen tárgyilagosan kiértékelni. A közvélemény-formáló médiumok többsége ugyanis vagy elbagatellizálja a hibáikat, vagy tudomást sem vesz ezekről. Így tehát az emberek nem kapnak tiszta képet ezen politikusokról. Ezek közé a kivételezettek közé tartozik Demszky Gábor is. Hadd mondjak egy példát a közelmúltból. A főpolgármester azt mondta nemrégiben, hogy Budapest pénzügyi helyzete nagyon jó, a fővárosnak van pénze, majd csendben, a mondat végét elharapva tette hozzá, hogy ennek a pénznek a nagy része hitelszámlán van. Félreértés ne essék, hitelt felvenni nem bűn, de ha a rendelkezésre álló pénzek nagy része hitelből van, akkor mégsem ildomos azt mondani, hogy nagyon jól állunk. Mert ha valaki jól keres, és a fizetéséből elmegy Hawaiira, az azért nem ugyanaz, mintha valaki több százezres hitelből utazik el egy luxusútra.

– Így csinálták a kommunizmus alatt is, csak azzal nem törődtek, hogy a kölcsönt egyszer vissza kell fizetni.

– Pontosan erről van szó. De mondhatnék még példákat a főpolgármester ügyei közül. Itt van a Fővárosi Gázművek és az Elektromos Művek esete. Demszky azt mondja, hogy nem akarja ezeket eladni, mégis pénzt költ arra, hogy privatizációs előtanulmányokat készíttet ezekről a cégekről súlyos pénzekért. Ha nem akarjuk eladni ezeket a családi ezüstnek számító társaságokat, akkor minek előtanulmányra költeni? És ha olyan jól áll a város, akkor miért merülhet fel, hogy valamikor a következő években esetleg magánosítják ezeket a cégeket? Ezért mondom azt, hogy az utóbbi hetekben Demszky Gábor részéről elhangzott több olyan nyilatkozat, amelyek megkérdőjelezik a főpolgármester komolyságát és szavahihetőségét. És a médiatöbbség tudomást sem vesz minderről, mert mint utaltam rá, ő is védett ember.

– A balliberális sajtó például lelkesen részt vett abban a Demszky-kampányban is, hogy Orbán Viktor miatt nem épül a négyes metró. Hat éve balliberális kormány van, és még mindig nincs egy kész állomás sem…

– Ma már világos, hogy ez is csak mellébeszélés volt. Mint ahogy az elmúlt hónapokban is tanúi lehetettünk többször annak, hogy Demszky Gábor nem mond igazat. Néhány hónapja például azt állította, hogy megvan az építéshez szükséges EU-pénz, aztán minden érintett cáfolta, hogy ez így lenne. Ő mégsem kért bocsánatot. Sőt ez a hamis állítás azóta is vissza-visszatér. Pár napja például egy balliberális kötődésű újságíró hölgy azzal védte a főpolgármestert, hogy Bajnai Gordon azt nyilatkozta, most már tényleg megvan az uniós támogatás. Holott Bajnai nem ezt mondta, csupán azt közölte, hogy benne van a metróprojekt is abban a csomagban, amelyre pénzt szeretnénk kapni az uniótól. Ám Demszkynek nemcsak azt kellene elmondania világosan, hogy még mindig nincs meg az uniós támogatás, hanem arról is beszélnie kellene, hogy az EU javításokat kért a metróprogramban, nem is kicsiket. Tudnunk kellene, hogy ezeket a javításokat ki végezte el és mennyiért. Nagyon nagy baj, hogy Demszky Gábor nyilatkozatai és a valóság között sokszor semmilyen kapcsolat sincs, számos esetben pedig elhallgat tényeket.

– Erre mondják a kormánypárti sajtóban, hogy ön azért állít ilyeneket, mert haragszik Demszkyre a tavalyi vereség miatt. Sértett ember…

– Egyrészt nem vagyok az, másrészt a tények azok tények, attól függetlenül egyébként, hogy nekem amúgy milyen kedvem van. Ami engem illet, én lezártam a választások kérdését, az ugyanis tavaly volt, a következő pedig több mint három év múlva lesz, addig működtetni, fejleszteni kellene Budapestet. Egyébiránt erre mondtam az imént, hogy Demszky Gábort is védik, és ha bajba kerül, akkor megpróbálják elbagatellizálni a hibákat. Nézzük meg, bármi is történik, mindenki hibás, csak ő nem. Botrány a Combinók körül? Más a felelős. Eladósodik a BKV? Más a felelős. Probléma probléma hátán a négyes metró építése során? Más a felelős. Tömegesen zárják be az iskolákat? Ellehetetlenülnek a fővárosi kulturális intézmények? Más a felelős. Nem azt mondom, hogy bármi rossz történik Budapesten, azt Demszky Gáborra kell kenni. De azért az nonszensz, hogy az elmúlt 17 évben akármilyen gond merült fel, találtak egy vezérigazgatót, osztályvezetőt, művezetőt vagy tudományos segédmunkatársat, akivel elvitették a balhét, a főpolgármester pedig úgy tesz, mintha ő egy előkelő idegen, amúgy pedig egy sikeres városvezető lenne.

– Eddig a választásokon sikeres is volt, nem?

– Eddig… A közelmúltban készült egy felmérés, ahol hetvenöt európai nagyváros polgárait kérdezték meg arról, mennyire elégedettek a saját településükkel. Ezen a listán Budapest a hatvanegyedik helyen végzett, többek között Miskolc, Ljubljana, Tallinn és Riga mögött. Ez szerintem ellentmond annak a Demszky-féle propagandának, hogy Budapest egy dinamikusan fejlődő európai főváros.

– Érdekes kettősség figyelhető meg Budapesten. Ha csak a közlekedést nézzük, negyvenmilliárd forintot költöttek a Combinókra és az ezzel kapcsolatos átépítésekre, GPS-rendszert terveznek újabb milliárdokért a buszvonalakra, uniós pénz nélkül is elkezdték építeni a négyes metrót, eközben a buszok, villamosok koszosak, lerobbantak és késnek, az új járművekből kispórolták az utastér hűtését, az utak állapota tragikus.

– Mindig is ez volt jellemző Demszky Gáborékra. A kommunikációra építenek. Nem azzal foglalkoznak, mi a valóság, hanem azzal, hogy az úgynevezett sikerüket megpróbálják elhitetni az emberekkel. Van néhány látszatberuházás, amit bizonyos tévék naponta huszonöt alkalommal meg tudnak mutatni, láthatjuk Demszky Gábort, amint mosolyogva átvágja a nemzetiszínű szalagot, a díszletek mögött pedig tizenhét éve rengeteg dolog rohad. Az itt élők elégedetlenek, a turisták fogynak, a gondok egyre látványosabbak. Ha pedig ezt szóvá teszem, akkor egyesek szerint, ahogy az előbb is beszéltünk róla, én csak egy sértett ember vagyok.

– Mit tud ez ellen tenni?

– Annyit, hogy dolgozunk tovább. Készül a budapesti várostervünk, ennek a rövidített változatával már ősszel elő fogunk állni, a teljes anyagot pedig 2009-ben hozzuk nyilvánosságra. Ebből az anyagból kiderül, mit ajánlok én a budapestieknek. Stabilabb működést, biztos lábakon álló fejlesztési programot, betartható ígéreteket. Változtatni kell a mostani szemléleten, Budapestet meg kell menteni.

– Elárulna részleteket a várostervből?

– Három fejezetből áll majd: egy helyzetértékelésből, egy stratégiai részből, illetve egy öt plusz két pontból álló, konkrét teendőket felsoroló közigazgatási fejezetből. Az öt pont kifejezetten Budapest-centrikus, a plusz két pont pedig két, a fővárost nagymértékben érintő állami ellátórendszerrel kapcsolatos. Ezt a hét pontot négy-öt éven belül meg lehet valósítani. A városterv rövidebb verzióját, mint említettem, szeptemberben hozzuk nyilvánosságra, addig ennél bővebben nem kívánok beszélni róla.

– A kormány legújabb terve, a kormányzati negyed százmilliárdokba kerülő felépítése nem segít abban, hogy a főváros szebb és jobb legyen?

– A kormányzati negyed terve nem ördögtől való rossz dolog és aránylag jó helyre is képzelték el. Nekem csak az a bajom vele, hogy amikor kórházakat, iskolákat zárnak be pénzhiányra, takarékosságra hivatkozva, amikor romlik az utak, hidak állapota, amikor még a Parlamenttől néhány száz, a Képviselői Irodaháztól néhány méterre lévő aluljárót is használhatatlanná teszik a hajléktalanok, akkor miért kormányzati negyedre kell költeni? Az a probléma, hogy Demszky Gáborhoz hasonlóan a kormány is rosszul rangsorolja a feladatokat. Nem azt nézik, hogy mire van szüksége a városnak. Munkacsapatommal, amelyben két ismert politikus, Rogán Antal és Illés Zoltán mellett pártoktól teljesen független szakértők ülnek, olyan várostervet készítünk, amelyben pontról pontra végigvesszük, mit kell tenni Budapest érdekében. Kapkodás, pénzszórás és ködös ígéretek helyett átgondolt koncepciót kínálunk az embereknek.

Bándy Péter