A rendőrség október 22-én csak Toroczkai Lászlót vette őrizetbe a zavargások után. Az ORFK és a BRFK szóvivője után az országos rendőfőkapitány cáfolta, hogy gumilövedéket vagy olyan eszközt vetettek volna be a tömegoszlatásnál amely lőtt sérülést okozhatott volna. Gázpisztoly és nem éles lőfegyver volt az, amit egy tegnap esti tüntetőnél talált a rendőrség.

Csak Toroczkai Lászlót vette őrizetbe a rendőrség a tegnap esti zavargások után előállított 12 ember közül. Ezt a kedd reggeli sajtótájékoztatóján közölte az Országos Rendőr-főkapitányság. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tiszteletbeli elnökét rendzavarással és a gyülekezési jog megsértésével gyanúsítják.

Tegnap este ő indult el elsőként -a rendőrségi tiltás ellenére- a tévészékház elől az Operaházhoz, a miniszterelnök esti ünnepi beszédére, de a Szabadság téri tüntetés 1500-2000 résztvevője csatlakozott hozzá. A rohamrendőrök csak az Operaház közelében, a Nagymező utcánál kezdték el a törvénytelennek minősített demonstráció feloszlatását.

A rendőrség vezetői reggeli sajtótájékoztatójukon arra hivatkoztak, törvényesen nem előzhették volna meg az átvonulást, miután a Szabadság téren még nem volt egyértelmű, hogy a tüntetők valóban az Operaház felé indulnak-e, vagy esetleg hazafelé veszik az irányt. Toroczkai László egyébként nem kapta meg hivatalosan az átvonulást megtiltó határozatot. A rendőrség vezetői szerint azonban a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tiszteletbeli elnöke szándékosan kerülte a közlemény kézbesítését.

Nem volt egyértelmű, hogy valóban az Operaház felé indulnak

A rendőrség egyébként már tegnap este közleményben ismerte el, hogy egy embert tévedésből állított elő. Őt el is engedték, miután kihallgatásán bebizonyosodott, hogy se szabálysértést, se bűncselekményt nem követett el. Éjfél után szabadon távozhatott a hetedik kerületi kapitányságról a Tomcat néven ismert blogger és hét fiatal társa is, akiket rongálás gyanújával vittek be.

A csoport fiatalabb tagjai szüleiknek azt mondták, nem vettek részt a rendbontásban, egyszerűen le akarták fényképezni a felborított autókat a Nagymező utcában. A rendőrség vezetői kedd reggeli sajtótájékoztatójukon azt állították, a tömegoszlatás elrendelése előtt nem egyeztettek a nemzeti ünnep biztonságáért felelős operatív törzs vezetőjével, aki a miniszterelnök kabinetfőnöke.

Bencze cáfolja, hogy gumilövedéket vetettek volna be

Az ORFK és a BRFK szóvivője után az országos rendőfőkapitány személyesen cáfolta, hogy gumilövedéket vagy olyan eszközt vetettek volna be a tömegoszlatásnál, amely lőtt sérülést okozhatott volna.

Az eddigi orvosi vizsgálatok se erősítették meg, hogy lőtt sérülése lenne annak az erdélyi fiatalembernek, aki tegnap este mutatott be a Hír Televízió. Ő – saját állítása szerint – a Nyugati téri tömegoszlatásnál szerezte lőtt sérülését. Járókelők vitték be az Állami Egészségügyi Központba, ahol a vizsgálat során nem találtak idegen testet a sebben. A Független Hírügynökség összesítése szerint összesen 19-en sérültek meg tegnap este, öt civil és 14 rendőr. A civilek között három fotóriporter van, egy rendőr pedig a stressztől lett rosszul.

A rendőrség első becslése szerint a tüntetők több millió forintos kárt okoztak a rohamrendőrök felszereléseiben, a vízágyúban és a rendőrautókban. A jelentősebb összecsapások Toroczkai László őrizetbe vétele után kezdődtek, amire a tüntetők Molotov-koktélokkal válaszoltak. Eltalálták a vízágyút, a rendőröket, és felgyújtottak több autót.

Gázpisztoly, nem éles lőfegyver

Gázpisztoly és nem éles lőfegyver volt az, amit egy tegnap esti tüntetőnél talált a rendőrség. A fitalalembert a nyugati téri aluljáróban kapták el, az őt előállító egyik rendőr a hírTV tudósítójának azt mondta: éles lőfegyverről van szó és meg is mutatta.

Az MSZP frakcióvezetője a békés Magyarország és a szélsőséges kisebbség konfliktusának nevezte a történteket közleményében. Lendvai Ildikó azt írta, nem a megemlékezés, hanem a támadás volt a célja azoknak, akik az ünnep előestéjén Molotov-koktéllal indultak el otthonról. A szocialista politikus ismét hangulat-keltéssel vádolta meg a Fidesz politikusait, személy szerint Kövér László választmányi elnököt és az 1956-ban halálra ítélt Wittner Máriát. A Fidesz szóvivője, Szijjártó Péter válasz-közleménye szerint a legnagyobb ellenzéki párt nemet mond az erőszakra, és annak minden formájára, ahogy a hazugságra, és a hazugság minden formájára is.

(hírTV)