Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Az ellenzéki pártok megemlékezése Budapesten 2021. október 23-án
Hirdetés

A Magyar Nemzet emlékeztet, Hódmezővásárhely polgármestere legutóbb azzal okozott általános felháborodást, hogy lényegében azt fejtegette: a koronavírusban elhunyt idős fideszes szavazók az ellenzék győzelmi esélyeit növelik. Mivel a közös listát kevesebb, mint két hónap múlva véglegesíteniük kell, a baloldali pártoknak mindössze ennyi idejük maradt arra, hogy valamilyen módon megszabaduljanak annak vezetőjétől, jelenlegi közös miniszterelnök-jelöltjüktől, Márki-Zay Pétertől.

A Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója szerint az utódlás nehézségei miatt a baloldali pártok nem tudják megpuccsolni Hódmezővásárhely polgármesterét. „Adja magát az előválasztás második helyezettje, Dobrev Klára. Az ő esetében viszont még a baloldali szavazók is látni fogják, hogy igaza van a Fidesznek, az egész összefogást Gyurcsány Ferenc vezeti. Második lehetőség, hogy a baloldalon újra előválasztást tartanak, ami valószínűtlennek tűnik” – nyilatkozta Kiszelly Zoltán.

A politológus szerint Gyurcsány Ferenc hétfői bejegyzése éppen a dilemma feloldása miatt született. Ebben a DK elnöke – immár nem először – maximális támogatásáról biztosította közös jelöltjüket.

„Vagy a hat ellenzéki párt győz, vagy a Fidesz. Vagy Márki-Zay Péterrel győzünk, vagy senkivel. Lassan meg kellene érteni”

– írta Gyurcsány Ferenc.

„A DK elnöke nem véletlenül fogalmazott úgy, hogy a hat párt győzhet. Ezzel azt üzente Márki-Zay Péternek, hogy maradhat, vele mennek tovább, de ennek az a politikai ára, hogy mondjon le az általa kért saját, hetedik frakcióról”

– vélekedett Kiszelly Zoltán.

A politológus arról is beszélt, Gyurcsány Ferenc ügyesen szervezte ki Jakab Péternek a rossz, magának pedig a jó zsaru szerepét, így míg a Jobbik elnöke nyíltan bírálja Márki-Zay Pétert, hogy nem hozza az általa remélt új szavazókat, addig a DK elnöke támogató nyilatkozatokat tesz. „Gyurcsány Ferenc azt ígérhette Jakab Péternek, hogy ha fúrja kicsit Márki-Zayt, akkor a legerősebb párt elnökeként kiharcol majd a Jobbiknak tíz listás helyet. Mire az végül összeáll, Márki-Zay Péter sokat kopik, Gyurcsány Ferenc pedig sokat erősödik” – mondta az elemző.

A teljes cikket IDE KATTINTVA, a Magyar Nemzet oldalán olvashatják.

Korábban írtuk