Hirdetés

Csárdi Antal (LMP) azzal vádolta a kormányt, hogy hadat üzent az oktatási rendszernek, háborút folytat a pedagógustársadalom ellen, megpróbálja megfélemlíteni, besározni és anyagilag ellehetetleníteni a tanárokat. Hozzátette: mára tömegével kézbesítik a figyelmeztető és elbocsátó leveleket azon tanárok számára, akik ki mernek állni egy jobb oktatásért, hétfőn pedig rendőrt hívtak a szülőkre, akik petíciót akartak átadni egy tankerület számára.

Úgy értékelt: a kormány háborújának a legnagyobb vesztesei a diákok, de vesztese Magyarország jövője és versenyképessége is.

Arra szólította fel a kormányt, hogy hagyja abba ezt az „embertelen, jogszerűtlen és végletekig káros” harcot a tanárok ellen, és adjon béremelést számukra. Rámutatott: ha nem a 2014-es minimálbér, hanem a mindenkori bérminimum alapján számított vetítési alapból számolnák a tanárok bérét, akkor fizetésük két és félszer annyi lehetne, mint most. Ha a költségvetésben van pénz egy mobilcég felvásárlására, akkor kell hogy legyen forrás a tanárok fizetésemelésére is – hangsúlyozta.

Rétvári Bence a belügyi tárca államtitkára úgy reagált: jövő évi költségvetésben 86 milliárddal nőnek az oktatási források 2022-höz képest, és a növekmény legnagyobb részét béremelésre költik. Így négy hónap múlva 10 százalékkal emelkednek a pedagógusbérek, ahogyan idén is ennyivel nőttek fizetések – emelte ki.

Korábban írtuk

Hangsúlyozta: az LMP nem szavazta meg a jövő évi költségvetést, benne a tanárok fizetésemelésével, és olyan pártokkal indult egy listán a választásokon, akik kormányon csökkentették a pedagógusok bérét.

Ezzel szemben vita most arról folyik, hogy milyen forrásból, és mekkora legyen a béremelés – emelte ki. Azzal vádolta az ellenzéket, hogy Brüsszelben akadályozza, hogy Magyarország forrásokhoz jusson EU-tól.