Hirdetés

Magyarország nagy lehetőség előtt áll, az elindított és mára komoly lendülettel zajló haderőfejlesztés a hazai tulajdonú védelmi iparra épül, de nem elégedhetünk meg azzal, hogy ez csak a magyar honvédség igényeit elégítse ki. A célunk, hogy egy komoly exportképességgel rendelkező iparágat építsünk fel – fogalmazott a honvédelmi miniszter a Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) pénteki rendezvényén a honvédelem.hu beszámolója szerint.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta:

„Magyarország időben, a 2010-es évek elején felismerte, hogy újra kell építeni az ország védelmi képességeit, és el kell indítani a komplett haderőfejlesztést. A stratégiai építés jelenlegi fázisában az előttünk álló feladat az, hogy a Magyarországon gyártott hadiipari termékeket az exportpiacokra is eljuttassuk”.

A magyar gazdaság teljesítőképessége 2015-ben jutott el arra a pontra, hogy megkezdődhetett a korábbi kormányok által elodázott komoly haderőfejlesztés, amely a szárazföldi és a légierő eszközeinek komplett cseréjét is magába foglalta. Akkor még a jelenleginél kisebb védelmi ipari kapacitásokra támaszkodva, elfogadható árakon és szállítási határidőkkel kötöttünk szerződéseket, és ennek előnyeit most élvezhetjük – mondta.
 

A tárcavezető emlékeztetett:

Korábban írtuk

a semmiből indult el egy államilag is finanszírozott védelmi ipari komplexum kiépítése a legnagyobb nemzetközi hadiipari vállalatokkal.

Az elmúlt években zöldmezős beruházás keretében sorra jöttek létre a gyártóbázisok: Zalaegerszegen a Rheinmetall-lal közösen Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek készülnek, az Airbus Gyulán hozott létre gyárat helikopter-alkatrész gyártására, Kiskunfélegyházán lőszergyár jött létre.

A további részletekről IDE KATTINTVA a Magyar Nemzet honlapján olvashatnak.