Hirdetés

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a bejegyzéshez készített videóban úgy fogalmazott: „hatalmas magyar sikernek vagyunk tanúi”.

Felidézte: a Magyar Barlangi Mentőszolgálat egy héttel ezelőtt indult Törökországba, hogy „az ezer méter mély barlangból kimentse azt az amerikai állampolgárt, aki súlyos, életveszélyes állapotban volt”.

Hozzátette: a barlangi mentők „a magyar légierő segítségével azonnal, még aznap ki tudtak jutni a helyszínre, és most vissza is hozzuk őket”. A miniszter kijelentette: az amerikai állampolgár Zádor Zsófia magyar orvosnak köszönheti az életét.

„Büszkék vagyunk a légierőre, és különösen büszkék vagyunk a Magyar Barlangi Mentőszolgálatra” – hangoztatta Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

A tárcavezető még szeptember 7-én jelentette be, hogy a Honvédelmi Minisztérium segítségét kérte a Magyar Barlangi Mentőszolgálat a törökországi kutatóexpedíció során rosszul lett barlangász mentésében. A barlangi mentőszolgálat tájékoztatása szerint a mintegy ezerméteres mélységben tartózkodó barlangász olyan állapotban volt, hogy csak összehangolt mentőakcióval lehetett stabil állapotban felszínre hozni, ehhez azonban létfontosságú volt a feladat ellátására jelenleg egyedüliként alkalmas és felkészült magyar orvoscsoport mielőbbi helyszínre juttatása. A miniszter kiemelte: a tárca és a Magyar Honvédség minden lehetséges segítséget megad a mentőakcióhoz.

A török hatóságok kedden tudatták: egy héttel azt követően, hogy mintegy ezerméteres mélységben gyomorvérzés miatt rosszul lett, sikerült kimenteni Mark Dickey neves amerikai barlangászt a törökországi Torosz-hegység Morca-barlangjából. Felszínre hozatala szombat délután kezdődött, és szakaszosan, pihenők és orvosi ellátás közbeiktatásával folyt.

Mark Dickey-hez elsőként, szeptember 3-án a Magyar Barlangi Mentőszolgálat négyfős egészségügyi csoportja ért le, a csapat gyógyszeres ellátással, valamint vérátömlesztéssel stabilizálta a kutató állapotát. A mentéshez mintegy 190 fős nemzetközi mentőcsapat érkezett Magyarországról, Bulgáriából, Horvátországból, Olaszországból, Lengyelországból és Törökországból.

Korábban írtuk