Hosszú posztban ment neki a magyar belügyekbe rendszeresen beavatkozó David Pressman amerikai nagykövetnek Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója. Írásában emlékeztetett, „az Egyesült Államok magyarországi nagykövetsége nemrég azért támadta Magyarországot, mert hazánk továbbra is szerez be földgázt Oroszország irányából”. Orbán Balázs kifejtette,

Hirdetés

az energiabiztonság szuverenitási kérdés. Teljes szereptévesztés bármelyik ide akkreditált nagykövet részéről, hogy ilyen szakpolitikai kérdésekben felkérdezi Magyarországot. Ez nem a mindenkori nagykövetek vagy külföldi hatalmak asztala.

„Magyarország kormányának egyetlen szereplő felé kell elszámolnia: ők pedig a magyar választók” – tette hozzá. Álláspontja szerint az energiaszuverenitás akkor következik be, ha a „meglévő energiabeszerzési csatornák mellé új, alternatív csatornákat építünk ki” – mint ahogyan hazánk is teszi. Orbán Balázs egyúttal közölte, a függéscsere nem a magyar emberek érdekeit szolgálná – ennek kapcsán arról számolt be, hogy bár Európa jelentős része megszakította energetikai kapcsolatait Oroszországgal, megtorpant a kontinens gazdasági fejlődése.

Az előrejelzések szerint idén Európában egy százalék körüli lesz a gazdasági növekedés – az USA-ban több mint kétszer, míg Kínában több mint négyszer ennyi. Európa lemarad a világ többi fejlett térségétől

– osztotta meg aggályait bejegyzésében.

Korábban írtuk

Orbán Balázs szerint a gazdasági növekedés visszaesésének már látható jelei is vannak, példaként kiemelte, hogy a fűtési szegénység aránya a háború óta tíz százalékra nőtt Európában. „Mi ezt nem szeretnénk a magyar embereknek, még akkor sem, ha Pressman nagykövet pontosan ezt követeli” – szögezte le. Rámutatott arra is, hogy az orosz–ukrán háború tulajdonképpen az Egyesült Államok gazdaságának kedvezett: „az USA konkrétan háromszor annyi földgázt adott el Európában 2023-ban, mint 2021-ben. Az meg már csak hab a tortán, hogy az Egyesült Államok úgy kéri számon hazánkat, hogy közben az amerikai atomerőművekhez használt dúsított urán importjának egyre jelentősebb részét továbbra is Oroszország biztosítja” – fogalmazott.

„Ha egy fél kontinensnyi szuperhatalom nem tudott teljesen függetlenedni Oroszországtól, akkor hogyan várja el ezt ugyanez a szuperhatalom a közép-európai Magyarországtól?” – tette fel a költői kérdést Orbán Viktor miniszterelnök politikai igazgatója.

Bejegyzése végén összegezte Orbán Balázs, Magyarország milyen eredményeket ért el a beszerzési források diverzifikálása terén. „Arányosan az egyik legnagyobb európai földgáztárolási kapacitást stratégiai állami tulajdonba vettük, és egyetlen kivétellel minden szomszédos ország felé kiépítettük a nagykapacitású földgáz-összeköttetéseket, valamint éppen a napokban indult meg Törökországból is a földgáz szállítása. Mindezek mellett hazánk energiaszuverenitását, valamint a külső kitettségek mérséklését segíti a belföldi földgázkitermelés is, amelyet szintén megnöveltünk. S közben mindent megteszünk azért, hogy csökkentsük a fogyasztásunk, ezáltal pedig a kitettségünk” – tudatta.

A további részletekről IDE kattintva a Magyar Nemzet honlapján olvashat.