Fotó: Vermes Tibor/Demokrata, archív
Hirdetés

Szerdán tartotta a Polgári Magyarországért Alapítvány „Európa cenzúrázatlanul” című webkonferenciáját, amelyen Orbán Viktor mellett Aleksandar Vučić szerb elnök és Janez Janša szlovén miniszterelnök szólalt fel. A résztvevők Európa jövőjéről, a migráció közös kezeléséről, valamint az európai nemzeteket közösen fenyegető kihívásokról tárgyaltak. A Demokrata.hu-nak nyilatkozó Deák Dániel politológus szerint a konferencia jól mutatja, hogy mára a közép-európai együttműködés jóval több, mint a visegrádi négyek összefogása, hiszen Magyarország az elmúlt bő egy évtizedben sikeresen bővítette szövetségesi táborát a térségben.

Mint mondta, Európa komoly válságban van, a legtöbb nyugati és déli tagállam súlyos gazdasági, társadalmi és politikai instabilitásban szenved, míg Közép-Európa rég nem látott erősödésen van túl, Európa motorjává és legstabilabb részévé vált. Ennek a régóta tartó európai átrendeződésnek csupán az egyik fordulópontja volt a koronavírus-járvány, amelyből a Közép-Európa megerősödve kerülhet ki. Erre világított rá már az első negyedéves GDP-adat is, amely azt jelezte, hogy Nyugat-Európa gazdasága már a járvány előtt is recesszióba süllyedt, miközben Magyarország és a legtöbb közép-európai ország még növekedni tudott – emelte ki.

Az elemző szerint az IMF és más nemzetközi szervezetek előrejelzése ráadásul azt prognosztizálja, hogy Közép-Európa hamar kikerül a mostani válságból, míg Nyugat- és Dél-Európa összes országa elhúzódó recesszióra számíthat.

„2021-ben biztosan nem tudják majd ledolgozni az idei gazdasági visszaesést, emellett külső segítségre szorulnak”

– mondta.

A V4-ek és szövetségesei nélkül már nem létezhet döntéshozatal az EU-ban

Deák Dániel kifejtette, Közép-Európa erősödése ugyanakkor nemcsak gazdasági téren mutatkozik meg, hanem politikai szinten is egyre nagyobb a hangja térségünknek, a visegrádi négyek és szövetségesei nélkül már nem lehet semmilyen döntést meghozni az Európai Unióban. Szerinte ez annak köszönhető, hogy Közép-Európa országai erős nemzeti identitással rendelkeznek és nemcsak gazdasági, hanem politikai téren is sikeresen együtt tudnak működni.

„Orbán Viktor már nemcsak a visegrádi négyek állam- és kormányfőivel ápol kifejezetten jó kapcsolatot, hanem például a szlovén és a szerb vezetéssel is, ami nagymértékben hozzájárult ennek a térségnek a kiemelkedő fejlődéséhez”

– emelte ki.

Véleménye szerint ebből fakadóan vége van már annak az időszaknak, amikor Magyarország és a szomszédos országok jó tanulóként viselkedve a nyugati mintákat követik mindenben. A közép-európai régió képes saját irányvonalat, saját utat követni, több szempontból is mintává vált Nyugat-Európa számára. Ennek a leglátványosabb példája talán a migrációs válság volt, amelynek során Magyarország és szövetségesei jelölték ki a követendő irányt, ami mára lényegében a nyugati országok és az Európai Unió hivatalos álláspontja is lett egyben, a legtöbb európai ország a szigorú határvédelmet és menekültpolitikát támogatja, az unió stratégiája is ebbe az irányba mozdult.

Korábban írtuk

Orbán Viktor békejobbot nyújtott Nyugat-Európának

Deák szerint fontos eleme volt a mai videokonferenciának az a békejobb, amelyet Orbán Viktor nyújtott Nyugat-Európa és az Európai Néppárt számára. Ez azért is lehet figyelemreméltó, mert a sok méltánytalan támadás ellenére is a magyar miniszterelnök igyekszik felhívni ezeknek a nyugati vezetőknek a figyelmét arra, hogy rossz irányba tartanak és érdemes lenne odafigyelni a közép-európai országok álláspontjára, hiszen az talán Európa egyik utolsó esélye lehet a fennmaradásra.

Amint elhangzott, Európa súlyos válságban van, jelentősen csökkent a geopolitikai szerepe a világban. A politológus véleménye szerint ezen csak úgy lehet változtatni, ha Európában erős nemzetállamok alakulnak ki, amelyek nemzeti alapon működnek együtt és közösen változtatják meg azokat a hibás brüsszeli struktúrákat, amelyek sem a 2008-as gazdasági válságra, sem a 2015-ös migrációs hullámra, sem a mostani koronavírus-járványra nem reagáltak megfelelően.

„Közép-Európa és az itt megfogalmazott vízió tehát a világító fény lehet az alagút végén a kontinens számára, amely mankót jelenthet a gyengélkedő Európának.