Hivatali visszaélés és különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával tett feljelentést a budapesti Lágymányosi-öböl eladása ügyében egy XI. kerületi fideszes önkormányzati képviselő. A Fővárosi Főügyészség hűtlen kezelés alapos gyanújával elrendelte a nyomozást ismeretlen tettes ellen. A területet Leisztinger Tamás szocialista kötődésű milliárdos szerezte meg az önkormányzattól, majd jelentős haszonnal túladott rajta. Ha az ügyben netán elmarasztaló ítélet születik, az példaértékű lehet hasonló esetekben.

A Kopaszi-gát Budán, a XI. kerület egyik legszebb részén található. Valamikor kis víkendházak, kifőzdék sorakoztak a gáton, később a kommunista iparosítás jelentős környezeti károkat okozott. Az utóbbi évtizedekben szomorú látványt nyújtott a gát, illetve a Lágymányosi-öböl budai partszakasza, és remény sem volt arra, hogy valaha regenerálják a területet. Ezért jött létre jó néhány évvel ezelőtt az Öböl XI. Kft., melynek célja az volt, hogy önkormányzati és magántőke bevonásával újraélesszék az öböl környékét, hiszen ez jelentős bevételi forrást is jelenthetne a helyhatóságnak. Ebbe a kft.-be szállt be Leisztinger Tamás egyik cége, az Eravis Rt.

A tervek szerint az öböl rekonstrukciója mellett irodaházat, szállodát építenek, és vízi élményparkot is létrehoznak itt. Mindez szép és jó, azaz csak lett volna, ha az önkormányzat nem adja el a kft.-beli részesedését igen olcsón, mindössze másfél milliárd forintért a szocialista milliárdosnak, aki aztán jelentős haszonnal adta el a vagyont portugál befektetőknek.

A történet 2003-ban kezdődött. A szocialista-liberális vezetésű XI. kerületi önkormányzat ekkor hozta létre az akkor még százszázalékosan helyhatósági tulajdonú Öböl XI. Kft.-t, kiválva a Buda-Hold-Kft.-ből. Ezután keresett társat ahhoz a tervéhez az önkormányzati cég, hogy a Lágymányosi-öböl területét rendbe hozza. E terület fele azonban vízfelület, másik fele pedig közpark besorolású, néhány százalékos beépíthetőségi szinttel. A környező telkeket akkor már Leisztinger Tamás birtokolta, így némiképp kényszerhelyzet is volt, hogy az önkormányzat a szocialista milliárdossal közösen hozza létre az Öböl XI. Kft.-t. A helyhatóság az általa tulajdonolt 36 hektáros területet apportálta a cégbe. Ennek a területnek körülbelül fele víz, a másik fele pedig vízpart. Ezt a 36 hektárt mintegy másfél milliárd forintra értékelte egy értékbecslő, különös módon már azután, hogy a szocialista-liberális többségű testület döntött az ügyletről. Ez sem szokványos dolog. Ennél is meglepőbb azonban, hogy a cégben fele-fele arányban lett tulajdonos az önkormányzat a maga 36 hektárjával és Leisztinger Tamás az általa birtokolt telkekkel, amelyek azonban mindössze 8,5 hektárt tettek ki. Vagyis a közös cégben ugyanannyit ért 36 hektár, mint 8,5. Leisztinger beszállása oly módon történt, hogy százezer forintért vásárolt üzletrészt, majd másfél milliárdos tőkeemelést hajtott végre. Ugyanakkor az önkormányzat ebből a másfél milliárdból vásárolta meg a kérdéses 8,5 hektárt, vagyis Leisztinger visszakapta a pénzét, miközben ötven százalékban tulajdonostárs maradt, a helyhatóság pedig hozzájutott egy területhez.

A közös cég küldetése az volt, hogy a gátat és környékét regenerálja, és ott üdülő- és szórakozóövezetet hozzon létre. Ez részben már meg is történt, csakhogy az önkormányzat két részletben eladta a maga tulajdonrészét Leisztinger Tamás cégének. 2004 decemberében, majd tavaly év végén szabadult meg a helyhatóság a tulajdonrészétől, összesen mintegy 1,85 milliárd forint értékben. Igaz, egyetlen százalékban tulajdonos maradt. Nem érdektelen, hogy ezt csak az MDF támogatásával, jelesül Fodor Vince alpolgármester szavazatával sikerült megtenni. A kerületben ugyanis Dávid Ibolya pártja biztosítja a szocialista-liberális többséget. Hozzá kell tenni ugyanakkor azt is, hogy a Leisztinger-cég bevonását a projektbe több fideszes kerületi képviselő is támogatta. A helyhatóság szerint mindez…

(A teljes cikk a Demokrata október 18-i számában olvasható)