Nemzetközi elismerés övezi az első Orbán-kormány idején létrehozott, jövőre húszéves hazai diákhitelrendszert. Az egyedülálló magyar konstrukció rendkívül sikeresen működik, fiatalok százezreinek nyújt segítséget. Magyar Péter, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója szerint az önfenntartó magyar megoldás előnye, hogy nonprofit módon, de piaci forrásbevonással finanszírozza a tanulást, és mivel kamatmentesen vagy nagyon alacsony kamattal nyújt támogatást, komoly népszerűségnek örvend a felsőoktatásban tanuló diákok körében. Ennek köszönhetően rövid idő alatt önfinanszírozóvá vált a rendszer, hiszen a több mint 430 ezer diákhitelesnek eddig kevesebb mint egy százaléka nem tudta törleszteni a diákévek alatt felvett kölcsönét. A hitelesek több mint fele pedig úgy nyilatkozott, hogy a diákhitel nélkül nem tudta volna megszerezni a diplomáját.

Hirdetés

A Diákhitel Központ vezérigazgatója éppen ezért egyetért a kormánnyal abban, hogy eljött az ideje annak, e kedvező hitellehetőséget kiterjesszék azokra is, akik a szakképzésben vagy a felnőttképzésben szeretnék folytatni a tanulást. A szeptembertől megújuló szak- és felnőttképzés megteremti a feltételeit annak, hogy egyre többen legyenek azok, akik egy magasabb presztízsű, jobb jövedelmet biztosító állásért készek a pályakorrekcióra, és az ahhoz szükséges szaktudás megszerzésére. Ez rendszerint nem kis áldozatot kíván, hiszen gyakran már családos emberek vállalkoznának rá, hogy beüljenek az iskolapadba, ha bizonyosak lehetnének benne, hogy eközben nem borul fel a családi költségvetés. Az áprilistól megnyíló szakképzési és felnőttképzési hitellehetőség éppen az anyagi korlátok felszámolásában kínálhat eddig hiányzó alternatívát, mint a Diákhitel Központ vezérigazgatója elmondta.

–  A cél az volt – szögezi le Magyar Péter –, hogy a szakképzést, a felnőttkori tanulást támogató konstrukció hasonló feltételekkel legyen elérhető a 18-55 évesek számára, mint a felsőoktatási diákhitelek. Ennek megfelelően nem lesz hitelbírálat, és nem kell biztosíték az igényelt összeg felvételéhez.

Az áprilistól igényelhető képzési hitel más elemeiben is azonos a diákhitelekkel. Szabad felhasználású változatának maximális összege havi 150 ezer forint – összesen pedig 8 250 000 forint –, 1,99 százalékos kamat mellett. A képzés költségeit fedező, kötött felhasználású kölcsön pedig itt is kamatmentesen lesz elérhető. Ennek összege az iskolarendszerben elérhető szakképzések díjához igazodik, egyebekben 500 ezer forint lesz a limit.

Korábban írtuk

A kölcsön törlesztését az oklevél megszerzése után négy hónappal kell megkezdeni. A futamidő pedig 1-10 év között lesz az ügyfél döntése szerint. Magyar Péter szerint e kölcsönfajtának további előnye, hogy a kamatmentes hitel esetén az igénylő pontosan fel tudja mérni, a törlesztés a későbbiekben havonta mekkora terhet ró a családi költségvetésre, ez pedig jelentősen megkönnyíti a továbbtanulási döntést magasabb életkorban is.

Természetesen a felsőoktatási diákhiteleknél jellemző családtámogatási rendszer a képzési hiteleknél is élni fog. A második gyermek után az édesanyáknak csak a kölcsön összegének felét kell visszafizetniük. A harmadik gyermek megszületésekor pedig törlik a hiteltartozást.

A Diákhitel Központ vezérigazgatója úgy látja, hogy az új támogatási forma a szakképzésben nagyjából 50 ezer, a felnőttképzésben 100 ezer ember tanulását könnyítheti meg.