Hirdetés

„Hiányzik egy eszköz, egy híd a polgárok és a politika között. Ami ösztönöz, jutalmaz, tájékoztat és lehetővé teszi számunkra, hogy látható és érzékelhető módon vegyünk részt a politikai folyamatokban. A kormányváltást az emberek kezébe kell adni. Erre készülünk október 22-én” – így harangozta be Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke közösségi oldalán az „első kormányváltásért létrehozott mobilapplikációt”, amelyet múlt héten, a párt 12. születésnapi rendezvényén mutattak be.

Forradalom nyomogatással?

A DK Pluszt másfél éven át fejlesztették, ahogy Gyurcsány Ferenc fogalmazott, „ilyen ajándékot a világon még senki nem adott, sok munka és sok pénz is van benne”. A DK Plusznak különösebb hírértéke nem volna, ha nem úgy beszélnének róla, mint a kormányváltást lehetővé tevő eszközről. A DK hívei eddig abban a hitben voltak, hogy az orbáni diktatúrát csak forradalommal, erőszakkal vagy külföldi segítséggel lehet leváltani. Most kiderül, hogy csak le kell tölteni hozzá egy alkalmazást, és nyomogatni, lehetőleg naponta többször… Adámy Péter, a DK digitális stratégiai vezetője, az app fejlesztője úgy fogalmazott, a DK Plusz összes funkcióját a kormányváltás érdekében hozták létre: „Mindenki, aki használja az alkalmazást, azt érezze, hogy hozzájárul a kormányváltáshoz.”

Nézzük, mit tud a világ első kormányváltó alkalmazása! A regisztráció utáni üdvözlő szöveg nem kerülgeti a forró kását: „Itt azonnal jutalmazva vagy a kormányváltásért végzett munkádért.” Bármilyen tevékenységet végzünk az appban – például elolvassuk Kálmán Olga önéletrajzát, vagy helyesen válaszolunk arra a kérdésre, melyik DK-politikus szeret harcsapaprikást főzni –, jutalompontot kapunk.

– A pont nemcsak virtuális ösztönző, hanem azt mutatja, hogy mi mennyivel járulunk hozzá a kormányváltáshoz. Minél több pontot kapunk, annál jobban érezzük, hogy hozzájárulunk a kormányváltáshoz – mondja Adámy Péter.

Korábban írtuk

Szájba rágott küldetések

Az alkalmazás segítségével képzéseket is elvégezhetünk, amelyek „felkészítenek bennünket a kormányváltásra”. Mint például a Hogyan ismerd fel az álhíreket? című kurzus, amely kimerül abban, hogy tankönyvi szárazsággal ismerteti az álhír definícióját, és a lelkünkre köti, minden interneten olvasott hírnek ellenőrizni kell a forrását. Majd következik egy kvíz, amely óvodás szinten rágja a szánkba, miért veszélyesek az álhírek, mindezt úgy, hogy egyetlen konkrét példát sem hoz fel. Kétezer tapasztalati pontot kaphatunk, ha elvégezzük az Ezekkel érvelj a fideszes barátodnak Orbán hazugságai­ról című kurzust, amely nem szól másról, mint arról, hogy Kálmán Olga egyperces videókban elmagyarázza, nem háborús, hanem „orbáni infláció” sújtja Magyarországot, és azért rossz a magyar egészségügy, mert hazánkban haltak meg a legtöbben Covidban. A közvélemény-kutatásokról szóló kurzusban arra figyelmeztetnek, a média hajlamos manipulálni a kutatási eredményeket, majd a hírek menüpontban azt olvashatjuk, Dobrev Klára a legnépszerűbb ellenzéki vezér. A DK Plusszal küldetéseket is teljesíthetünk, amelyek kijelölik „a kormányváltás érdekében elvégzendő feladatokat”. A DK szerint a kormányváltáshoz ezentúl elegendő követni Gyurcsány Ferencet a TikTokon, megnézni a DK TV legújabb adását vagy elolvasni a DK híroldalát, ahol például megtudhatjuk, hogy a kormány által múlt héten bejelentett Csok Plusz csak „egy nagy mínusz”. Aki érez magában elég bátorságot, az Ismerd meg politikusainkat! küldetés Gréczy Zsoltról szóló részét is teljesítheti. A fejlesztők szerint az alkalmazás használói soha többé nem lesznek megtévesztett emberek, ugyanis „ha kijön egy fideszes hazugság, a telefon azonnal pittyeg és szól, hogy mi a valóság”. Mármint a DK-s, alternatív valóság, ahol például Orbán Viktor az embercsempészek oldalán áll, és egy személyben felelős a magas inflációért.

A kvízek és tesztek a kommunista agitpropkiadványok szellemiségét idézik. A Ki mondta? Orbán, Szálasi, Rákosi vagy Hitler? című kvíz Orbán Viktort próbálja közös nevezőre hozni a fenti három diktátorral, a Gyurcsány a hibás? című tesztben pedig kiderül, minden jó, ami csak történhetett velünk a rendszerváltás óta, Gyurcsány Ferenc nevéhez fűződik.

A kormányváltás lehetősége mellett a fejlesztők azt is értésünkre adták: „Aki használja az appot, az hozzájárul ahhoz, hogy létrehozza az európai Magyarországot.” Minél több pontot gyűjtünk, annál feljebb kerülünk a ranglistán, lehetünk bronz-, ezüst- vagy aranyligásak, a legmagasabb szint pedig a DK-liga. Utóbbi jutalma egy látogatás Gyurcsány Ferenc irodájába vagy egy VIP-meghívó a DK TV karácsonyi felvételére. A bronzligáig jutókat ugyanakkor egy Gyurcsány a konyhában című könyvvel jutalmazzák, az ezüstligásokat egy árnyékkormányos pulóverrel.

Pótcselekvés

A DK Pluszt az ellenzéki oldalon is értetlenkedés fogadta, a balliberális sajtóban is gúny tárgya lett. Konok Péter marxista történész közösségi oldalán osztotta meg az alkalmazásról szerzett tapasztalatait:

„Letöltöttem a DK Plusz appot. Teljesen addiktív, remekül szórakoztam. Negyedóra alatt bronzfokozatú DK-s lettem, megismertem egy rakás tök érdektelen politikust, jobbra húztam a DK-Tinderen Vadai Ágnest, szereztem egy Aranyfokozatú Leleplező és egy Aranyfokozatú Közvélemény-kutató címet, és 174. lettem az összesített ranglistán. Aztán kiírta, hogy szerverhiba.” A HVG.hu szerint az alkalmazás azt bizonyítja, hogy „az ellenzéki pártok versenyeznek egymással abban, hogy ki tud nagyobb hülyeséget csinálni, ahelyett, hogy politizálna”. Hozzáteszi, „az ellenzék névlegesen legerősebb pártja hónapok óta azzal van elfoglalva, hogy egy propagandaappot csináljon politika helyett”. Talán nem véletlen, hogy Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője is most intézett támadást a DK ellen, amely szerinte a hazugságon alapuló politikai kultúrát képviseli, és a kormányváltás legsúlyosabb akadálya.

A párt új csodafegyverének aposztrofált alkalmazás kitűnően példázza a már jól ismert gyurcsányi nagyotmondást: az applikációnak természetesen köze nincs a kormányváltáshoz, de még arra is alkalmatlan, hogy új szavazókat vonzzon be a pártnak. Arra azonban tökéletesen alkalmas, hogy totális idiótának nézze a saját választóit.