A XVIII. kerület baloldali vezetése törvényességi felhívást kapott arról, hogy a városrész által kivetett légiutas-adó törvénysértő, a törvénysértést pedig harminc napon belül meg kell szüntetnie, azonban ez nem történt meg – mondta a Magyar Nemzet megkeresésére Lévai István Zoltán, a Fidesz választókerületi elnöke azzal kapcsolatban, hogy több problémát is felvető adóval rukkolt elő a Szaniszló Sándor DK-s polgármester által vezetett kerület. Repülésenként ezerforintos települési adót vetettek ki minden 18 évesnél idősebb, nem kerületi lakosra, aki magánszemélyként és nem cég által utazik. A baloldali kerületvezetés arra hivatkozik, hogy a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér területének nagyobb hányada az ő kerületükben van. Korábban a Világgazdaság érdeklődésére Budapest Főváros Kormányhivatala tudatta: az önkormányzat az adó bevezetésével több jogszabályt is megsért.

Hirdetés

Mint Lévai István Zoltán jelezte: várhatóan a Kúria fog dönteni az ügyben. Emellett a választókerületi elnök szót ejtett arról is, hogy Szaniszlóék néhány módosítással újra beterjesztik a javaslatot, amit kommunikációs trükknek gondol. A Fidesz politikusa kiemelte, hogy az illetékesség kérdése mellett adatkezelési problémák is felmerülnek a légiutas-adó körül. A rendelet értelmében az adó beszedéséért a földi kiszolgálást végző gazdálkodó szervezet felelős, azonban hiába vet ki jogszerűen települési adót egy önkormányzat, annak beszedésére nem kötelezhet mást (így például a légitársaságot), csak az önkormányzat saját maga szedheti be adókivetés vagy az érintettekre telepített bevallási kötelezettség útján. Továbbá Lévai István Zoltán leszögezte: fontos, hogy minden, ami megoldható, folyjon be a XVIII. kerület kasszájába, azonban annak törvényesnek kell lennie.

Szaniszló Sándor egy Facebook-bejegyzésben hosszasan sorolta, hogy a zaj- és egyéb környezeti ártalmak ­miatt a kerületi önkormányzat igenis megérdemli a pluszbevételt. Ugyanakkor azért is életszerűtlen a kerületi adókivetés, mert lakcímkártyát a repülőjegy vásárlása során és az utazás előtt sem kérnek soha.

Eközben a kerület pedig fizetett Facebook-hirdetésben magyarázza, hogy európai viszonylatban sem egyedi a légiutas-adó. Azzal érvelnek, hogy Hollandiában, Németországban, Svédországban és Norvégiában is létezik ez a fajta közteher. Csakhogy ezekben az országokban úgynevezett zöldadóként vezették be azt. Az említett országokban a repülőutakra kivetett adóból hangsúlyosan a környezetvédelmet, a légi közlekedés fenntarthatóságát finanszírozzák. Ezzel szemben a kerület azt írja, hogy egyetlen év légiforgalmiadó-bevétele elegendő lenne például a Nagykőrösi út és az Üllői út teljes felújítására, de beleférne a Petőfi utca is, aminek nem sok köze van a repülőtér zaj- és környezetterheléséhez.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

Korábban írtuk