A Demokratikus Koalíció oktatáspolitikusa szerint a CEU bezárása után a kormány egy újabb kártyát húzott elő Vlagyimir Putyin orosz elnök paklijából a civil szervezetekre vonatkozó törvényjavaslat benyújtásával.

Arató Gergely a témában tartott sajtótájékoztató után az MTI-nek azt mondta, a módosító javaslat megbélyegzi a civil szervezeteket, és egyetlen valódi célja van, hogy hiteltelenné tegye a szervezeteket és külföldi kémnek állítsa be őket. Megjegyezte, hogy legutóbb az ’50-es évek diktatúrájában volt ez szokás.

A politikus szerint azonban semmilyen alapja nincs a kormány lépésének, mert a civil szervezetek működése jobban átlátható, mint a kormányé, az az indok pedig félrevezető, hogy a pénzmosás és a terrorizmus miatt van szükség a módosításra. Arató Gergely kijelentette: semmilyen kapcsolat nincs a civil szervezetek és a pénzmosás, vagy a terrorizmus között.

A kormány ezzel a lépéssel nyíltan szembefordul az uniós értékekkel és a putyini Oroszország felé akarja közelíteni Magyarországot, saját polgári ellen folytat háborút, és meg akarja akadályozni, hogy az emberek véleményt mondjanak – mondta Arató Gergely.

MTI