Hirdetés

– Egyértelmű hazugság Dobrev Klára azon állítása, hogy 2006 őszén több rendőr sérült meg, mint tüntető, ugyanis a számos későbbi vizsgálat során beszerzett adatok és saját eseteik alapján csak október 23-án nagyobb volt a súlyos civil sérültek száma: többek között tíznél többen szenvedtek maradandó szemsérülést – nyilatkozta Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, a több mint száz, 2006 őszi áldozatot képviselő Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője a Magyar Nemzetnek annak kapcsán, hogy a napokban Gyurcsány Ferenc felesége kijelentette: a zavargások során „több rendőr sérült meg súlyosan, mint tüntető”.

A jogász felhívta a figyelmet, hogy az áldozatok fenti számához jön még hozzá a szeptember 19–21 között a fővárosi utcákon levadászott, megvert, majd elfogott közel kétszáz, zömében fiatal, akik egy jelentős része szintén súlyos sérüléseket – például állkapocscsont-, borda- és végtagtörések – szenvedett a személyekben és eszközökben nem válogató rendőrterror miatt.

– A hajnalokig tartó utcai embervadászatokon válogatás nélkül vadásztak le és vertek meg azonosító jelvény nélküli, maszkos rendőrök a budapesti utcákon számos fiatalt, akiket aztán a gyakran még a hetekig tartó fogva tartásuk során meg is aláztak, meg is kínoztak, majd pedig voltak, akiket hamis rendőri jelentések és vallomások alapján, elrettentést célzó statáriális eljárások eredményeként súlyos büntetésekre ítéltette – emlékeztetett.

A jogvédő hozzátette: sok sérült nem került be a nyilvántartásba, mivel voltak, akik nem mertek ellátást kérni, félve a megtorlástól. Utóbb mindenkit kihallgattak, aki a rendőri brutalitás miatti sérüléssel került kórházba, illetve ellátásra.

– A Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltjének a 2006 őszi bűnöket tagadó ezen nyilatkozata megmutatja, hogy mit is ért ő és elvtársai a sokat emlegetett „visszaállítandó jogállamiság” alatt. Ezzel ugyanis azt üzeni, hogy lényegében ma is követendő példaként tekint a választási csalás miatt lebukott férje elleni tiltakozókkal és megemlékezőkkel szembeni rendőrterrorra – figyelmeztetett.

Gaudi-Nagy szerint nem kizárt, hogy hatalomra kerülve ismét ilyen eszközökkel élne a baloldal, éppen akár olyan, 2006 őszén megkínzott, megnyomorított fiatalokhoz hasonló tüntetőkkel szemben, akik valamelyik demagóg és be nem tartott választási ígéretet kérnék számon a szivárványkoalíción békés tiltakozással.

Korábban írtuk

– Amit Gyurcsány eljátszott az őszödi beszéd kapcsán, azt tette meg most Dobrev Klára is a 2006 őszi állami jogsértésekkel összefüggésben. A bukott miniszterelnök és akkori társai ahelyett, hogy elismernék a szégyenletes időkért való felelősséget, tudomásul vennék a bűnöket bizonyító tényeket és szemlesütve távoznának a közéletből, hazudnak, tagadnak, börtönnel fenyegetőznek, az áldozatokat próbálják hibáztatni, bűnösnek beállítani, és az akkori karhatalmi rémtetteket hőskölteményként kívánják bemutatni történelemhamisító módon – hangsúlyozta a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője. Hozzátette: a brutális rendőrterror célja az volt, hogy a balliberális hatalom megtörje a kormánnyal szembeni ellenállást.

– Ezeken kívül is több tucat törvényellenes tömegoszlatás is volt a 2002–2010 közötti időszakban, ami ahhoz kellett, hogy a baloldal megtartsa a hatalmat. Továbbá bírósági és ügyészségi jogsértések is történtek, amelyek elfogadhatatlanok egy jogállamban – közölte Gaudi-Nagy Tamás.

Ifj. Lomnici Zoltán szerint a 2006-os eseményekkel foglalkozó Civil Jogászbizottság vagy a Balsai-jelentés bizonyítékok alapján, tényszerűen cáfolja Dobrev Klára állítását. Az alkotmányjogász hangsúlyozta: még az akkori egészségügyi miniszter, Molnár Lajos is elismerte, hogy több száz civil sérült meg, sokan súlyos, maradandó egészségkárosodást szenvedtek.

A teljes cikket a Magyar Nemzet oldalán olvashatja.