Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Hirdetés

Tordai Bence (Párbeszéd) kijelentette: Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, hogy két héttel Ausztria mögött járunk a járványt illetően, de valójában jócskán beelőztük Ausztriát a megbetegedéseket és a halálozásokat illetően, európai összehasonlításban Magyarországon nagyon rossz a helyzet.

Közölte: jó, hogy a kormányfő újabb intézkedéseket jelentett be, de jobb lett volna, ha már hetekkel ezelőtt meglépik ezeket, és Magyarország felzárkózott volna Európa felelősen védekező országaihoz. Ausztria jobban áll a haláleseteket tekintve, mert sokkal korábban hozta meg a korlátozásokat, felelősebben védekezett, ezért jó lenne, ha valóban laboratóriumként tekintenének az országra – vélekedett.

Kitért rá: a korlátozások azonban csak a járványt kezelik, a gazdasági, társadalmi válságot, amely a járványt követően pusztít, szinte semmilyen módon nem sikerül lereagálni. Válságkezelő alapjövedelemre van szükség, ki kell pótolni a jövedelmeket – mondta. Hozzátette: a kormánynak meg kellene fogadnia a párt gazdasági javaslatait.

Dömötör Csaba: ne akarják a járványügyi szakembereknél jobban tudni, mi a teendő

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára válaszában kifejtette: a járvány tovább tombol a világban, Európát és Magyarországot sem kíméli, a helyzet súlyos. A magyar egészségügy komoly lépéseket tett, hogy felkészüljön, a kiváló szakemberek és a megfelelő eszközök jó alapot adnak a védekezéshez – magyarázta.

Korábban írtuk

Közölte: mivel a járványügyi szakemberek a fertőzések számának további növekedését várják, fontos a megbetegedések számának csökkentése, ezért kellett újabb döntéseket hozni. Ausztria valóban fontos referenciapont, az ország egy-két héttel Magyarország előtt jár a járvány menetét tekintve – mondta.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a miniszterelnök által bejelentett intézkedések kitérnek a szállodákra és az éttermekre, szabadidős létesítményekre. Nem az adóemelés vagy a segélyek kiterjesztése a megoldás – jelentette ki.

Azt kérte az ellenzéktől, ne akarják jobban tudni, mi a teendő a járvány kezelése terén, a kormány sem akarja felülírni a járványügyi szakemberek álláspontját. Ne akadályozzák az intézkedéseket, hanem segítsenek a végrehajtásukban, vegyék ki a részüket a járvány elleni küzdelemből – kérte Dömötör Csaba az ellenzéktől.