Úgy tudjuk, Bajnai Gordon újra klasszikus belügyi tárcával tervez kormányában. Eddig ezt a feladatot több részre osztották. Az önkormányzatokért Gyenesei István, Somogy megyei független képviselő felelt, míg a rendészet ügyeit az igazságügyi minisztériumhoz csapták Draskovics Tibor irányítása alatt. Információink szerint Draskovics továbbra is tárcavezető lesz, és a rendészet vezetését továbbra is ellátja majd. Az igazságügyi feladatokat viszont önálló minisztérium viszi tovább, amelynek élére az egyezség szerint Bajnai maga választhatja ki a minisztert.

A Népszabadság közben különböző forrásokból úgy értesült, immár kérdőjelek nélkül leírható, hogy Molnár Csaba vezeti majd a kancelláriát, míg a külügyekért Balázs Péter, Magyarország első uniós biztosa felel majd. További biztos névnek számít Oszkó Péter, aki Veres Jánost váltja a pénzügyminisztérium élén. Hiller István (oktatás és kultúra), Szekeres Imre (honvédelem) és Szabó Imre (környezetvédelem) megőrizheti posztját. Kiss Péter pedig tárca nélküli miniszterként segíti Bajnai kormányát.

A bő húsz napja tartó találgatások holnap minden bizonnyal véget érnek. Kedden a parlament több órás vita után szavaz a szocialisták által benyújtott bizalmatlansági indítványról, és ezzel a várakozások szerint Bajnai Gordon hivatalosan miniszterelnökké válik. Az eskütétel után az új kormányfő feladata lesz, hogy minisztereket jelöljön, akiket Sólyom László államfő nevez majd ki.

(Népszabadság)