A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) árkádjai alá várják azokat a kicsiket és nagyokat egyaránt, akik szeretnének megismerkedni a Duna szépségeivel.

A Duna Nap – Tégy a folyókért! elnevezésű program délelőtt tíz és délután három óra között több standdal várja az érdeklődőket.

A VM standján a gyermekek megkapják a „Duna útlevelet”. Ezzel a többi állomáson begyűjthetik azt a hat pecsétet, amiért cserébe kalandozásuk végén a standhoz visszatérve kis ajándékot vehetnek át. Összemérhetik tudásukat a Duna totón és üzenhetnek a Dunának is.

A Duna Múzeum standján csuhéból kérészt és szitakötőt készíthetnek a gyerekek, és részt vehetnek a Ki evez a végén? elnevezésű óriás társasjátékban is.

A Duna-Dráva Nemzeti Park kézművesfoglalkozásain készíthetnek többek között ökopénztárcát, csuhéfigurát, lehet festeni vászontáskát és kavicsot. A kicsik természetismereti totón, valamint a vizek élővilágára vonatkozó interaktív játékban gazdagíthatják ismereteiket.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park gyermekfoglalkoztató „élményfallal” és a Dunáról összeállított mobil kiállítással várja standján a látogatókat.

A Vízművek igazi interaktív standdal készül, ahol a gyerekek laborruhába öltözve kísérleteket is végezhetnek. Mikroszkóp és különböző tesztek segítségével megismerkedhetnek az ivóvízzel és annak mérhető tulajdonságaival. Víztakarékosságra és környezettudatos gondolkodásra ösztönző vízlábnyomjátékban is részt vehetnek.

A standnál bemutatott interaktív kiállítás emellett az ivóvíz szerepére, minőségének megőrzésére hívja fel a figyelmet.

Paksi Atomerőmű Vincze Bálint a Természet ölében című fotókiállítását mutatja be. A felvételek az erőmű közvetlen és közvetett környezetében, illetve a Duna-Dráva Nemzeti Park természetvédelmi és a Gyulaj Zrt. területein készültek.

(MTI)