Karácsony Gergely interjút adott az Indexnek, amelyben a Jobbikkal való lehetséges együttműködésről beszélt. 

Az interjú címe: Egy baloldali-Jobbik kormány is jobb, mint ez a rendszer

Az alábbiakban Karácsony Gergely Jobbikkal kapcsolatos kijelentéseit idézzük:
 

– Tehát mit kezd azzal majd, ha a Jobbikkal van meg az ellenzéki többség?

– A legideálisabb eset, hogy az ellenzéknek kétharmada van, a baloldalnak abszolút többsége. Akkor seperc alatt megcsináljuk a szükséges kétharmados változtatásokat, a baloldal pedig kormányoz.

– Tehát a Jobbikkal módosítgatná a kétharmados szabályokat?

– Miért ne? Legalább kiderülne, mennyire őszinte ez az újabban hangoztatott demokratikus elkötelezettsége. Én voltam az első még évekkel ezelőtt, aki felvetette, hogy alkotmányos korrekciós célokból együtt kell működni a Jobbikkal. Még akkor is, ha a Jobbik cukiskodó kampányát nem veszem be.

– Alkotmányozna is a Jobbikkal?

– Az alkotmány módosítására az emberektől kérünk felhatalmazást. De a jogfosztó intézkedéseket és a választási törvényt lehet a Jobbikkal változtatni.

– Azért lepődünk meg, mert múlt héten egy interjúban nácizta őket.

– Annyit mondtam, vannak a Jobbikban nácik, és ezt elég nehéz lenne cáfolni azok után, hogy nem egy, nem két, korábban fennhangon zsidózó képviselőjük most is képviselő-jelölt ezen a választáson.

– Kire gondolt?

– Felkészült újságírók, biztos be tudják azonosítani. Annyit mondtam, hogy a Jobbikban vannak szélsőjobboldali, vállalhatatlan alakok, ezt nehéz lenne vitatni. Ha tíz év múlva is ezt mondja majd Vona Gábor, mint most, majd akkor el is fogom neki hinni.

– Térjünk azért vissza arra a szituációra, hogy a baloldalnak a Jobbikkal van meg a kormánytöbbsége. Hajlandó koalíciós tárgyalásokat folytatni a Jobbikkal?

– Ha mégis így döntenek a választók, akkor egy nemzeti válságkezelő kormányra van szükség, amelyet sem én, sem Vona Gábor nem vezethet.

– Ki vezetne egy ilyen baloldal-Jobbik kormányt?

– Sorra kell venni a megoldandó problémákat, és ehhez kell alkalmas miniszterelnököt találni.

– De akkor el tud képzelni egy baloldal-Jobbik kormányzást?

– Csak elvi lehetőségként, mivel ennek nincsenek meg a feltételei. De ez is jobb, mint hogy ez a rendszer marad.

A teljes interjút az index.hu-n olvashatják. 

demokrata.hu