Hirdetés

A Nógrád vármegyei Erdőkürt kistermelői piaca, a Komra a hajnali óráktól várja az vásárlókat. A névválasztás nem véletlen, a szó palóc nyelvjárásban éléskamrát jelent. Havonta egyszer a falu őstermelői kitelepülnek az egyik útkereszteződésbe, ahol a zöldségektől kezdve a tojáson, a tejtermékeken, szörpön, százaztésztán és mézen át a legkiválóbb húskészítményekig megannyi ínyencséget és kézműves terméket kínálnak a vásárlóknak.

A piac ötlete két család közös tervezgetéséből vált valóra. Galovtsik Lilla és férje néhány éve költöztek a faluba, ahol hamar összebarátkoztak Polgár Istvánnal és családjával. Polgár István már évek óta segíti a helyi közösséget, többek az óvoda és az iskola működését is, különböző felajánlásokkal. Galovtsikék mióta vidéken telepedtek le, az első perctől fogva szintén arra törekedtek, hogy hozzájáruljanak a közösség életének gazdagításához. A rokon szemléletből jött tehát létre a Komra.

Polgár István 28 év szolgálat után szerelt le a budapesti rendőrségtől. Nyugdíjba vonulása után erdőkürti hétvégi telkén építkezett párjával.

– Amíg az önkormányzat meg nem tiltotta, a budapesti családi házunk mellett is neveltünk disznót. Aztán a szigorítások ellehetetlenítették az állattartást. Miután Erdőkürtre jöttünk, elkezdtem újra gazdálkodni – meséli Polgár István. Számára a gazdálkodás elsősorban szenvedély, másodsorban pénzkeresés. A környéken olyan gazdaként ismerik, aki nemcsak hozzáértéssel, de nagy szeretettel készíti a hústermékeit. Az Erdőkürti finomságok néven kínált kolbász, tepertő, szalonna pedig túlzás nélkül fogalommá vált Nógrád vármegye nyugati csücskében.

Korábban írtuk

– Kéthetente két malacot vágunk, a hús és a késztermékek 90 százalékát már a háztól megvásárolják – meséli Polgár István.

Galovtsik Lilla és férje Cleanne CrystalClean márkanév alatt saját fejlesztésű természetes tisztítószereket gyárt és árul. Emellett Galovtsik Lilla saját reklámcégét is vezeti. Polgár Istvánnal együtt tehát megvolt a szükséges üzleti gyakorlatuk ahhoz, hogy motorjává váljanak egy termelői együttműködésnek. A kis Nógrád vármegyei faluban így hat családi őstermelő gazdaságát fogták össze a Komra kapcsán. A Cleanne CrystalClean és az Erdőkürti finomságok mellett a Krizsai méhészet, a Virágok Öröme Méhészet, a Cseppnyi Birtok, VD48 Norbert & Zsuzsi gazdaság alkotják az alapító csapatot. A vásárokon azonban alkalmanként további termelők is becsatlakoznak.

– Első körben összegyűjtöttük azokat, akik hajlandóak munkát fektetni egy új kezdeményezés sikerébe – meséli Galovtsik Lilla.

Segítő kezekből pedig nincs hiány. A Komra tagjai között a Cseppnyi Birtok tulajdonosai is érdekes utat jártak be a Komráig. Csány Bálint és felesége, Tímea a Szent Polgár István Egyetemen végeztek. Csány Bálint mezőgazdasági mérnökként, felesége mezőgazdasági, takarmányozási és takarmánybiztonsági mérnöki okleveleket szerzett. Az egyetem évei alatt már mindketten tudták, hogy gazdálkodással szeretnének foglalkozni.

– Egyeztettük elképzeléseinket a jövőre nézve és úgy döntöttünk, hogy közös úton megyünk tovább – meséli Csány Bálint megismerkedésük és a birtok létrejöttének történetét.

A pár tagjai mindketten városiak, Csány Bálint kecskeméti, Tímea szigetszentmiklósi, de a rózsaszín ködfelhőn túlpillantva is vonzó maradt számukra a kemény gazdamunka, ami a nehézségek mellett rengeteg szépséget tartogat.

A pár végül 2018-ban Erdőkürtön vett házat, amelyhez hatalmas telek tartozott. A birtok 2020-ban, a koronavírus miatti lezárások alatt jelentősen fejlődött, sok partnerre tettek szert. Közben Tímea várandós lett, így a pár úgy döntött, hogy fél gőzzel folytatják a gazdálkodást. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy az állatokat – tehenek, kecskék, birkák, lovak, kacsák – megtartották, azonban a családfő átmenetileg buszsofőrként gondoskodott a család megélhetéséről.

Kislányuk megszületése után nem sokkal aztán Cseppnyi Birtok néven kezdték újra a családi gazdálkodást. Fő tevékenységük a háztáji állattenyésztés és a tejfeldolgozás. Termékeik különlegessége, hogy A2-es állományhoz tartozó teheneket tartanak, amelyektől az úgynevezett „eredeti tej” származik, ami emészthető az ember számára, nem okoz semmiféle gyulladást a szervezetünkben.

A birtok az elmúlt években a kifli.hu-val, a Kulináris bolthálózattal kötött megállapodást, mellette egy rétsági étteremnek és egy váci boltnak is készítenek termékeket. Csány Bálint és felesége az érdi piacra is kijárnak, illetve a Komra alapító tagjaiként is serénykednek. A családfő nemrég feladta a Volánnál vállalt munkáját, a terv ugyanis az, hogy visszatér a főállású gazdálkodáshoz. A Komra keretein belül pedig további elképzeléseket szövögetnek.

A Cseppnyi Birtok pultja

Az alapítók célja így válik teljessé. Mint Galovtsik Lilla mondja, a Komra elsősorban a közösségről és az együttműködésről szól, lehetővé teszi a termelőknek, hogy együtt fejlődjenek. Cégfilozófiájuk szerint az ötleteknek és a befektetett munkának a helyi lakosok és a gazdák egyaránt élvezik a gyümölcsét. Galovtsik Lilla Drobnyák Árpádot, a Virágok öröme méhészet tulajdonosát említi példaként. A két termelő nem verseng, hanem egyeztet az akciókról és a kínálatról is. Közben újabb ötletek szárba szökkenését is elősegíti az együttműködés. Drobnyák Árpád főállásban Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ kutatója. Feleségével Gödöllőn ismerkedtek meg, Drobnyák Árpád Érdről, felesége Békéscsabáról származik. A fiatal pár néhány éve költözött Erdőkürtre, a gyermeknevelés és a munka mellett a méhészkedésre kiegészítő tevékenységként tekintenek. A Komra beindulása óta azonban a tojástermelést is bővíteni igyekeznek, ehhez idén még szamócát is palántáztak.

A falu lakói értékelik a fáradozást. Az erdőkürtiek vasárnap már korán reggeltől ott sürgölődnek a standok körül. Találkozóhellyé lett a forgatag. Akik a munkás napokon ritkán futnak össze, azok a piacon váltanak néhány szót vásárlás közben.

– Örültek egymásnak az emberek, rég nem látott ismerősök találkoztak, szóba álltak a termelőkkel is. A falusiak is jobban megismerik egymást a Komrán keresztül – mondja Drobnyák Árpád.

A piac marketingfelelőse Galovtsik Lilla, aki a közösségi médiában és nyomtatott reklámújsággal egyaránt igyekszik eljutni a vásárlókhoz. A legjobb ajánlás azonban mégiscsak szájról szájra terjed. Az időszaki piacra nemcsak Erdőkürtről, hanem a környék falvaiból és városokból, Acsáról, Kállóról, Aszódról, Kartalról, Versegről, illetve még Hatvanból és Budapestről is kijárnak. A legtávolabbi állandó kliens a 130 kilométer messzeségben levő Iváncsáról érkezik.

– Az elején mindenki félt a fogadtatástól. A csalódás érzését kockáztatni a legnehezebb – emlékszik vissza Galovtsik Lilla.

Polgár István termékei

Az eddigi tapasztalatok azonban szép jövőt jósolnak a kezdeményezésnek. Átlagban 500 látogató körül kalkulálható egy-egy vasárnapi piac forgalma, a cél azonban az, hogy legalább ezer embert fogadjanak. Onnantól már újra kell kalibrálni a kapacitásokat.

– Van üzleti tervünk, ami segíti a gazdákat a fejlesztésben, illetve hogy miként tudják jobban kihasználni az adottságaikat. A tapasztalat ugyanis az, hogy Magyarországon egyre nagyobb a kereslet a kistermelői portékákra, a minőségi élelmiszerre. Azt szeretnénk, ha Nógrád vármegye meghatározó termelői piaca lehetnénk. Amikor valaki minőségi termékeket szeretne vásárolni, akkor a Komra jusson az eszébe először – fejti ki Galovtsik Lilla.

Időközben új termelők is csatlakoztak a Komrához. A szomszédos Kállóról a Cumulus Műhely keramikusmestere települt ki termékeivel. A termelői piac tagjai tehát nemcsak a vásárlók, de a csatlakozni akaró termelők irányába is nyitottak. Ennek jegyében megkeresték indulás előtt a faluban működő kisboltot is.

– Jeleztük, hogy mi nem helyettük akarunk lenni, hanem mellettük – magyarázza Galovtsik Lilla.

A helyi kisbolt polcain egyébként a legtöbb erdőkürti termék megtalálható. Amit nem sikerül megvenni vasárnap a piacon, azt jó eséllyel hétfőn be lehet szerezni a boltban.

– Nem konkurenciát szeretnénk építeni, hanem olyan együttműködéseket, ami a cégeket, ezen keresztül a helyi családokat erősíti – teszi hozzá Galovtsik Lilla.

A vevők és a termelők célja és alapattitűdjei is hasonlók. A koncepció lényege, hogy mindenki a saját közösségéhez tartozó termelőket támogassa vásárlásával. Akik pedig azzal hálálják meg a lojalitást, hogy jó minőségű árut tesznek a vevők elé, illetve az árszabásnál is méltányosan járnak el.

– Egy olyan kis közösségben, mint a miénk, tisztában vagyunk vele, mit várhatunk egy helyi termelőtől. Tudjuk, hogyan dolgozik, megbízhatunk benne, mert ismerjük. A minőség garanciája a becsülete – mondja egy erdőkürti vásárló.

– Az elmúlt évtizedekben rengeteg ember vándorolt ki külföldre a jobb megélhetés reményében. Mi azért maradtunk, mert azt szeretnénk, hogy itthon legyen jobb. Azt hiszem, hogy a nehezebb utat választottuk. Ennek azonban van értéke. Még így is, hogy nincs könnyű gazdasági helyzetben az ország – magyarázza Galovtsik Lilla.

A Komra tagjainak többsége városból költözött be vidékre. Közös pontja a csapat mentalitásának, hogy szeretnék, ha a termelni és teremteni akaró attitűd megerősödne hazánkban. Véleményük szerint ugyanis ez a hozzáállás képes egyedül jobbá tenni Magyarországot.

– Kell a pozitív példa. Nagyszerű országban élünk, csak ki kéne használni az adottságainkat – zárja gondolatait Galovtsik Lilla.