Hangsúlyozták, az Európai Bizottság előrejelzése szerint az európai energiaárak és azokkal együtt az infláció is még tovább nő. Az áremelkedés Magyarországra is begyűrűzik, ám a kormány egyedülálló intézkedésekkel: a rezsicsökkentés fenntartásával, az élelmiszerárstoppal, a benzinárstoppal és a kamatstoppal védi a lakosságot, emellett a családi adóvisszatérítéssel, a béremelésekkel és a 13. havi nyugdíj kifizetésével emeli a jövedelmeket.

Hirdetés

A baloldal kormányzása alatt hasonló helyzetben semmilyen intézkedés nem védte a magyar családokat. A Gyurcsány-korszakban a 8 százalékos infláció mellett megszorításokat hajtottak végre: emelték a rezsit, az élelmiszerek áfáját, elvettek egy havi nyugdíjat és a családtámogatásokat, csökkentették a közszféra béreit, magukra hagyták a devizahiteleseket, semmi sem védte őket a megemelkedő banki törlesztőrészletektől – olvasható a közleményben.

Az ITM kiemelte, a rezsicsökkentésnek köszönhetően a magyar emberek jogszabályban rögzített áron kapják az áramot és a gázt. Így a magyar lakosság védett a világpiacon kialakult áremelkedésekkel szemben, és továbbra is Európa legalacsonyabb energiaárait fizeti.

Februártól életbe lépett az élelmiszerárstop is. A kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, csirkefarhát és a 2,8 százalékos UHT tehéntej legfeljebb a tavaly október 15-i árakon forgalmazható. Az intézkedés különösen a gyermekes családokat és az időseket védi – idézte fel a szaktárca.

Hozzátették, tavaly november 15-étől életben van a benzinárstop is. A kormány a nem prémium benzin és a gázolaj literenkénti árát 480 forintos felső határral rögzítette. Jelenleg a benzin literenkénti átlagára az árstop nélkül hozzávetőlegesen 510, a gázolajé pedig 530 forint lenne.

Januártól a kamatstop csökkenti a jelzálogalapú banki törlesztőrészleteket. A tavaly október végi szinten rögzítették a jelzálogalapú hitelek kamatait június végéig – írják a közleményben.

A gyermekes szülők, a fiatalok, a nyugdíjasok, a közszféra és versenyszféra dolgozóinak jövedelme a járvány okozta válság ellenére emelkedik. Ezekben a napokban érkezik meg a családi adóvisszatérítés, a 13. havi nyugdíj, a 25 év alatti fiatalok első szja-mentes fizetése. Emelkedett a minimálbér, a szakmunkás bérminimum, és több százezer dolgozó keresete nőtt a közszférában is – tájékoztatott az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Korábban írtuk