A Mandiner birtokába került, Korányi Dávid által készített dokumentumban feketén-fehéren az szerepel, hogy a 2022 december 31-ével lezárult pénzügyi időszakban az Action for Democracy több, mint 11 millió dolláros, azaz közel 4 milliárd forintos költségvetését kitevő adományok mintegy 90 százaléka mindössze egy kiemelt adományozótól származott.

Hirdetés

Ez egyértelműen cáfolja a baloldal és Korányiék korábbi állításait, amelyek szerint „mikroadományokból” gyűlt volna össze az a Mindenki Magyarországa Mozgalomnak juttatott közel kétmilliárd forint, amivel egy eltitkolt kilétű, titokzatos adományozói kör kormányváltást szeretett volna előidézni hazánkban a legutóbbi országgyűlési választásokon.

Ismert, az elmúlt hetekben egy MagaBabe elnevezésű X-fiókon közzétett videókon az Action for Democracy vezetői és munkatársaik maguk beszéltek arról, hogy Soros György állhatott a támogatások mögött. A szervezet vezetője, Korányi Dávid, aki korábban Bajnai Gordon államtitkára és Karácsony Gergely városdiplomáciai főtanácsadója volt, az egyik felvételen homályosan úgy fogalmazott: „sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom, hogy ő (Soros György) támogatott-e minket.”

Egyre egyértelműbbé válik, hogy Soros áll a szervezet hátterében

Nem ez volt az egyetlen eset, hogy az Action for Democracy igyekezett terelni azzal kapcsolatban, hogy Soros György állt-e mögöttük. Egy 2022 decemberében kiadott közleményben Korányi úgy fogalmazott: „Sem a National Endowment for Democracy, sem a Nyílt Társadalom Intézet semmilyen formában nem támogatta szervezetünket, noha az sem lenne ellentétes értékeinkkel, ha megtennék.

Korábban írtuk

Érdekes, hogy az Action for Democracy vezetője itt sem cáfolta Soros György érintettségét, hanem valamiért arról írt csupán, hogy a milliárdos spekuláns alapítványától nem kaptak pénzt. Erre a ravaszdi kommunikációra is választ adhat a napvilágra került dokumentum, melyben az alábbi szerepel:

„Noha ez nem volt jogi követelmény, sem az amerikai, sem a magyar törvények szerint, az Action for Democracy által a Mindenki Magyarországa Mozgalomnak nyújtott – hozzávetőlegesen 5,1 millió dolláros – támogatás mögötti adományok kizárólag magyar állampolgársággal rendelkező természetes személyektől származtak.”

Mint ismert, Soros György magyar állampolgársággal is rendelkezik, így magánszemélyként lehetett ő az a támogató, aki „mikroadományként” átutalta a szóban forgó 5,1 millió dollárt – mintegy 1,8 milliárd forintot – Korányiéknak.

A magyar baloldal választási kampányának finanszírozói hátteréről a most napvilágra kerülő információk szerint tehát pontosan az a kép rajzolódik ki, amelyet az Action for Democracy kuratóriumának tagja, Wesley Clark tábornok vázolt föl, amikor így fogalmazott: „De nézzük, kicsoda is Soros György. Ő egy amerikai, aki történetesen Magyarországon nőtt fel. Miért is irányítaná a politikát Magyarországon? Mi sem akarnánk ezt”

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható a Mandiner oldalán.