+3,7 év

A legújabb nemzetközi kutatások szerint az emberi életkor maximum 115 év lehet. Ettől egyelőre messze vagyunk, ám a KSH adatai szerint az utóbbi 10 évben örvendetesen nőtt a várható élettartam Magyarországon is.

A demográfusok elmondhatják magukról, hogy egyik szemük sír, a másik meg nevet. A könnyek annak szólnak, hogy még mindig kevés gyermek születik a magyar családokban éppen úgy, mint szerte a nyugati világban. A nevetés annak köszönhető, hogy egyre növekszik a születéskor várható élettartam. A 2012-ben születettek például 3,7 évvel számíthatnak hosszabb életre, mint az ezredfordulón világra jött babák. A fiúk 71,5, a lányok 78,4 életévvel kalkulálhatnak. Az élet meghosszabbodásának egyik fontos következménye, hogy lassult a népességfogyás.

Fotó: http://www.shutterstock.com/illusztráció

Az átlagos értékek mögött azonban jelentős eltérések vannak attól függően, ki hol él, és milyen képzettséget szerzett élete során. Még mindig a Budapesten élők számíthatnak a leghosszabb életre, a férfiak az átlagnál 2, a nők 1 évvel élnek tovább. Észak-Magyarország lakóinak életkilátásai azonban több évvel rosszabbak az átlagosnál. Hasonlóan komoly különbségeket mért a KSH a fővárosiak és a kistelepüléseken élők várható élettartamában.

Az iskolai végzettség még a lakóhelynél is jobban befolyásolja az életkilátásokat. A felsőfokú végzettségű férfiak átlagosan 11,9, míg a nők 5,6 évvel élnek tovább, mint az alapfokú képzettségű honfitársaink.

A javuló életkilátások hátterében a demográfusok szerint az áll, hogy a csecsemőhalandóság felére esett vissza, csökkent a fiatalkori öngyilkosságok és daganatos betegségek száma, valamint jelentősen mérséklődött a halálozások aránya a 40-59 éves korosztályban.

Ám a demográfusok figyelmeztetnek: Magyarország még mindig a felkapaszkodás időszakát éli a nyugat-európai országokhoz képest. Jelentősen javíthatná a helyzetet, ha a mainál lényegesen több figyelmet fordítanánk az egészségünkre. Az elhízás, a dohányzás és az alkohol, valamint a rendszeres szűrővizsgálatok elmulasztása még mindig jelentősen rontják esélyeinket a hosszú és tartalmas élet megélésére. A férfiak esetében a nyugati országokban jellemzően 6-8 évvel magasabb a várható életkor, mint Magyarországon, a nők esetében 5 év a különbség.