Simor András hangsúlyozta, hogy megérti azok véleményét, akik szerint a közszereplőkre, így a jegybankelnökre is, szigorúbb viselkedési szabályok kell, hogy vonatkozzanak. Ugyanakkor megismételte, hogy vagyonát soha nem menekítette külföldre, külföldön lévő megtakarításainak forrása a Magyarországon kívül folytatott tevékenységének, befektetéseinek hozadéka.

A Nemzeti Bank elnöke havonta több mint hétmillió forintot keres közpénzből, ezért tisztségével összeegyeztethetetlen, hogy külföldi vállalkozás tulajdonosa legyen – jelentette ki Szijjártó Péter fideszes képviselő. Azt mondta: nem állítja, hogy Simor András törvényt sértett vagy pénzt vont el a magyar költségvetéstől, de aki az ország pénzügyi függetlenségének letéteményese, attól elvárható, hogy saját pénzügyei is átláthatóak legyenek. Például a vagyonnyilatkozatából kiderült nagy összegű pénzátutalás háttere.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke hangsúlyozta, hogy Ciprus nem adóparadicsom, az ő ottani cége nem offshore. A nem innen kivitt, hanem korábban is külföldön tartott összeget pedig azért nem hozta haza, mert ha itthon például államkötvényt vesz érte, akkor azt mondhatták volna: személyes érdeke a kamatok magasan tartása. A jegybank elnöke ezek után a következő bejelentést tette: „Megértettem azok véleményét, akik szerint a jegybankelnökre szigorúbb viselkedési szabályok kell, hogy vonatkozzanak, ezért eldöntöttem, hogy a tulajdonomban álló külföldi társaságban levő befektetéseket a lehetőségekhez képest leggyorsabban értékesítem, majd a társaságot megszüntetem, a befolyó összeget pedig haza utalom”.

Simor András azt kérte a képviselőktől: a törvényhez mellékelt vagyonbevallási kérdőívben kérdezzenek meg mindent, amit akarnak, mert méltatlan helyzetbe kerül, akitől olyan részleteket kérnek számon, amelyeknek a közzétételére a jogszabály nem kötelezte.

(MR)