Több mint húszezer ember vett részt azon a tüntetésen, amelyet szombaton rendezett a Nagycsaládosok Országos Egyesülete. A NOE kezdeményezéséhez mintegy 30 civil és szakmai szervezet is csatlakozott, így a Magyar Orvosi Kamara, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Magyar Írószövetség, a Munkástanácsok, a Márciusi Charta és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája.

A tüntetők délelőtt a Fiumei úti sírkertnél gyülekeztek, majd élőláncot alkotva a Kossuth térre vonultak. A tiltakozók száma eközben néhány ezerről több mint tizenötezresre nőt. A tömegben ott volt többek között Cser Ágnes, az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke, Morvai Krisztina jogász, Csoóri Sándor író, a Magyarok Világszövetsége korábbi elnöke, Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, valamint Schmitt Pál, az Európai Parlament néppárti delegációjának vezetője.

A Parlament előtt több beszéd is elhangzott. Szabó Endre, a szervező NOE elnöke elmondta, a kormányzati döntések miatt családok százezrei kerülnek végveszélybe, az oktatás és az egészségügy szétverésével gyermekeink jövőjét teszik tönkre, a társadalom pedig erkölcsi válságba süllyed a mindent elborító hazugságáradat következtében. Szabó Endre erre utalva közölte: elég volt az országrombolásból!

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke megkövette a hallgatóságot. Úgy fogalmazott, a kormányzati intézkedések tönkretették az egészségügyet, utcára zavarták az egészségügyben dolgozókat. Az orvosoknak annyira meg van kötve a kezük, hogy már gyógyszert sem írhatnak fel úgy, ahogyan azt az elődeiktől, illetve az iskolában tanulták. Mindezekért előfordul ma már, hogy a betegek nem azt az ellátást kapják, ami járna nekik, nem úgy, s nem ott, ahol nekik a legjobb lenne. Éger István ezért bocsánatot kért az emberektől, majd azt mondta, most még lenne esély arra, hogy a kormányoldal jóvátegye eddigi lépéseit. Szerinte még meg lehet akadályozni, hogy „egy maroknyi ember szórakozzék tízmillió magyarral”.

– Ki gondolta volna, hogy egyszer itt, a magyar Országház előtt családosok tüntetnek azért, hogy gyermekeiknek jövőjük legyen? – kezdte beszédét Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke, aki maga is háromgyermekes édesanya. – A szociálliberális kormány csak nevében szociális, alapjaiban antiszociális, lassan kiárusítanak minket, miközben segélyekre kényszerítenek – közölte.

A politikus emlékeztetett arra, hogy a kormány óriásplakátokon hirdette a dupla családi pótlékot, amelyről azóta kiderült, egyszerű átverés volt, semmi sem lett belőle. De emellett elvették a rendszeres gyermekvédelmi támogatást és az iskolakezdési támogatást is. Mindeközben 260 ezer olyan család van ma Magyarországon, ahol egyik szülő sem dolgozik. Az egzisztenciálisan félelemben tartott oktatók, pedagógusok, közalkalmazottak, orvosok és ápolónők ugyanakkor nem merik felemelni a szavukat, mert félnek a kormánytól.

– Ez a kormány egy dolgot nagyon szeret: a hatalmat. A hatalomért mindenre kész, arra is, hogy félelmet keltsen – tette hozzá. – Be kell ismerni, ha valaki nem képes valamire, fel kell állni, át kell adni olyannak a helyet, aki képes kormányozni, bizonyított, és az ország érdekét, a közösség érdekét előbbre valónak tartja, mint egyéni önös céljait – mondta Pelczné Gáll Ildikó.

Az atrocitás nélkül lezajlott tüntetés végén a tiltakozók petíciót nyújtottak át Lezsák Sándornak, az Országgyűlés fideszes alelnökének, amelyben felemelik szavukat a rossz kormányzati döntések, így az egészségügy szétverése, a tömeges elbocsátások, az esélyegyenlőtlenség növelése és a tandíj bevezetése ellen.

(bépé)