Fotó: Vermes Tibor/Demokrata
Hirdetés

Két évig sem tartott ki Tatabányán a nagy ellenzéki összeborulás. Szücsné Posztovics Ilona, a város polgármestere azzal indokolta az Összefogás Tatabányáért frakcióból történő kilépéseket, hogy a júliusi közgyűlésen több ellenzéki képviselő – Fekete Miklós (MSZP), Nagy Béla (független, MSZP jelölt) és Hoffer Dávid (DK, majd független) – „szavazási magatartásukkal a Fidesz–KDNP-frakció érdekeit támogatták”. A tatabányai szivárványkoalíció felbomlásának egyszerű a magyarázata: a polgármester asszony elvesztette támogatottságát a saját frakcióján belül. Ha a történések mögé nézünk, azt látjuk, ezért egyedül ő maga a felelős.

Baloldali hatalmi harcok

A hatpárti ellenzéki (DK–Jobbik–LMP–MSZP–Momentum–Párbeszéd) szövetség 2019 augusztusában, a választások előtti utolsó pillanatban jött létre. A koalíció kezdettől fogva ingatagnak bizonyult, hiszen a szoros választási eredmény miatt gyakorlatilag patthelyzet alakult ki: a 18 tagú közgyűlésben Szücsné Posztovics Ilona nyolc balliberális képviselő támogatására számíthatott, míg a Fidesz–KDNP szintén nyolc fővel alakíthatott frakciót, így a mérleg nyelvét sokszor a Mi Hazánk Mozgalom egyetlen képviselője jelentette. Az eltérő pártérdekek a balliberális oldalon hamar kiütköztek, ráadásul sokan politikai tapasztalat nélkül kerültek be a testületbe, így az Összefogás Tatabányáért-frakció felbomlása előre kódolva volt. Az erózió már tavaly nyáron elkezdődött, amikor a független Nagy Béla bejelentette kilépését. A képviselő kérdésünkre elmondta, a polgármester asszonnyal már a ciklus elejétől problémás volt az együttműködés.

– Elérhetetlen volt, nem lehetett vele személyesen beszélni, nem válaszolt sem a telefonjaimra, sem az e-mailjeimre. Az volt a benyomásom, hogy semmibe veszi a képviselő-testületet. A kilépésemmel szerettem volna felhívni minderre a figyelmét, és reméltem, hogy nyitottabbá válik az együttműködésre, de a helyzet azóta sem változott, sőt, tovább romlott – vázolta a képviselő.

Schmidt Csaba, Tatabánya korábbi polgármestere is arról beszélt a Demokratának, hogy a jelenlegi városvezető nemcsak a Fidesz-frakcióval, de – néhány képviselőt leszámítva – a sajátjával sem egyeztetett a lényegi kérdésekben. Szerinte a koalíció elsősorban azért bomlott fel, mert a polgármester asszony még az ellenzéki képviselőket sem tudta meg­győzni, hogy jó irányba viszi a várost.

Korábban írtuk

Fotó: Vermes Tibor/Demokrata
Schmidt Csaba

– A járványhelyzetben a rendkívüli felhatalmazást arra használta fel, hogy a DK irányításával a saját frakciójában lévő politikai ellenlábasai munkáját ellehetetlenítse. Idén januárban úgy szüntette meg Fekete Miklós alpolgármesteri tisztségét, hogy döntését nem egyeztette a hatpárti szövetségeseivel. A mellőzött szocialista alpolgármester képviselőként még folytatta a közgyűlési munkát, de többször kiszavazott a frakcióból – magyarázta Schmidt Csaba.

Úgy véli, sokatmondó, hogy a polgármester csak idén nyáron lépett be az Összefogás Tatabányáért frakciójába, aminek ő lett a frakcióvezetője, hogy aztán pár hónap elteltével negyedmagával mégis kilépjen és új képviselőcsoportot alapítson.

– Szücsné Posztovics Ilona a választási kampányban még függetlenségét hangoztatta, de városvezetőként már a DK kottájából játszik, felszólalt a DK kampánynyitó országos kongresszusán; Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára szinte havonta tesz látogatást nála – mondta.

Schmidt Csaba szerint a polgármester és DK azon kísérlete, hogy a Gyurcsány-párt a Tatabányán korábban jól beágyazott szocialistáktól átvegye a baloldal vezetését, sikerrel járt. Ezt az „előválasztás” eredményei is bizonyítják: Konczer Erik, a DK jelöltje 4299, míg az MSZP-s Gurmai Zita csak 2152 szavazatot kapott.

Fotó: MTI/Mohai Balázs
Szűcsné Posztovics Ilona

Boda Bánk László, a Mi Hazánk Mozgalom tatabányai képviselője arról beszélt, hogy a városban baloldali hatalmi harc zajlik, amelynek során a polgármester feláldozta frakcióját a DK nagypolitikai törekvéseinek érdekében.

– A polgármester asszony szűk frakciójában csak azok a képviselők maradtak, akik végig kiálltak a DK mellett. A szocialista párthoz köthetők pedig nem találták meg a helyüket abban a rendszerben, ahol végre kell hajtani Gyurcsány Ferenc elvárásait, hiszen a fővárosból rendszeresen jönnek Tatabányára a párt tanácsadói. Az a politika velejárója, hogy bizonyos pozíciókat bizalmi alapon töltenek be, de abból, ami Tatabányán történik, hogy a hivatalban vagy az önkormányzati cégeknél mindenkit leváltanak, semmilyen koncepció nem látszik, hacsak az nem, hogy munkahelyet adjanak a barátoknak és a politikai lekötelezetteknek. A polgármesternek a város működése érdekében nemcsak a saját frakciójával, hanem a többi képviselővel is egyeztetnie kellene, ennek ellenére a testületi üléseken nem az előterjesztés témája számít, hanem az, hogy kinek a nevéhez fűződik. Mindez évekre visszaveti a város fejlődését, hosszú távon pedig veszélybe kerülhet Tatabánya működése – vázolta lapunknak a Mi Hazánk Mozgalom képviselője a várható jövőt, amit nem lát túl biztatónak.

Fotó: Vermes Tibor/Demokrata
Tulipános ház

Vállalhatatlan stílus

Amikor a polgármester asszony idén januárban kormányzati elvonásokra hivatkozva megvált Fekete Miklós alpolgármestertől, és csökkentette az önkormányzati cégek felügyelőbizottságának létszámát, megszüntette Nagy Béla felügyelőbizottsági tagságát is. A független képviselő ezzel kapcsolatban lapunknak kifejtette, sokszor még a polgármesterhez közel álló személyek sem tudják követni, mi miért történik a városházán. Egy általa meg nem nevezett személy ugyanis később elárulta neki, előzetesen azt az információt kapta, hogy az év eleji tisztogatás csak a szocialistákat fogja érinteni, így ő is értetlenül állt az előtt, miért hívta vissza a polgármester Nagy Bélát a tisztségéből.

A városházán tovább fokozódott a feszültség, amikor júliusban Hoffer Dávid, a DK helyi képviselője kilépett a Gyurcsány-pártból, azzal az indokkal, hogy Lusztig Péter alpolgármesternek „vállalhatatlan stílusa és nyilvánvaló alkalmatlansága dacára csupán fenyegetőzésre és rosszízű utasítgatásokra futotta”.

Érdekesség, hogy Popovics Judit, a Mindenki Magyarországa Mozgalom tatai politikusa a múlt héten szintén fenyegetéssel vádolta meg a DK tatabányai alpolgármesterét. Elmondása szerint Lusztig Péter kilátásba helyezte, ha indulni mer az előválasztás első fordulójában, a macskáját felhúzzák az első kerítésre, és a családtagjaival is nehézségei lesznek. A DK erre úgy reagált, hogy „a Demokratikus Koalíció és Lusztig Péter tatabányai alpolgármester is büntetőfeljelentést tesz Popovics Judit ellen nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazásért”.

Hoffer Dávid nem rejtette véka alá véleményét Szücsné Posztovics Ilonáról sem.

„Az utolsó csepp a pohárban az volt, amikor a szavazatom miatt a városházán dolgozó édesanyámon állt bosszút a mindig mosolygós, mélyen demokratának látszó polgármester. A közgyűlés utáni napon az évek óta a városházán dolgozó édesanyámat lefokozták, áthelyezték és a folyamatban lévő béremelését visszavonták” – írta a képviselő közösségi oldalán. Megjegyezte: „Így viselkednek a magukat büszkén mások fölé helyező demokraták”, valamint hogy „aki közelebbről megtapasztalta a polgármester vezetési stílusát, aki belátott már a bájos mosoly mögé, olyan nagyon nem is lepődhet meg ezen”.

Fotó: Vermes Tibor/Demokrata
Az épülő aluljáró

Veszélybe került beruházások

Schmidt Csaba szerint a választások óta a szakmai munka feltételei nem adottak az önkormányzatnál, gyakoriak a személyi változások: két év alatt már a harmadik jegyző van hivatalában, valamint a jogi és a beruházási iroda vezetőjét is többször lecserélték. Hozzátette, az átláthatóság ígéretével kampányoló Szücsné Posztovics Ilona városvezetőként már nem tartja fontosnak a számonkérhetőséget, hiszen folyamatosan érkeznek adatkérések az önkormányzathoz, amelyeket a jegyző rendszeresen elutasít.

– A helyiek egyelőre nem tapasztalják, hogy leállt a város fejlődése, hiszen azok a kormányzati beruházások, amelyek még a választások előtt kezdődtek, megvalósulnak. Jelenleg is tart például az új multifunkcionális sportcsarnok, illetve a Budapestet és Hegyeshalmot összekötő nemzetközi vasútvonalon áthaladó új átjáró építése, idén nyáron pedig felavatták a megújult megyei könyvtár épületét – magyarázta a tatabányai Fidesz frakcióvezetője.

Vannak viszont olyan beruházások, amelyeknek sorsa a városvezetés semmittevése miatt veszélybe kerülhet. A Modern városok program keretein belül új vásárcsarnokkal és piaccal is gazdagodna a város. Szücsné Posztovics Ilona már a kampányban világossá tette, hogy új helyszínt szeretne, pedig a közbeszerzési eljárás már folyamatban volt. A képviselő-testület szavazott is az új helyszínről, viszont azóta sem történt semmi. A határidő szorít: a piacnak egy év múlva meg kellene épülnie, különben a város elesik másfél milliárd forint uniós támogatástól.

Ugyanígy függőben van egy bölcsődefejlesztés, amelyre még az előző városvezetés nyert több száz millió forint pályázati forrást. Schmidt Csaba felhívta rá a figyelmet, Bencsik János, a térség országgyűlési képviselője is azért kapott miniszterelnöki megbízást, hogy a Tatai-medencében lévő fejlesztéseket elő tudja segíteni, és a megindult fejlődés ne akadjon el az új városvezetés tehetetlenségén. Bencsik Jánosnak köszönhető például, hogy az aluljáró építésére elnyert több milliárd forint a város adminisztrációs hibája miatt nem veszett el, és a létesítmény mára csaknem félig készen van.

Fotó: Vermes Tibor/Demokrata
Kézilabdacsarnok

Csak szavakban

Botrány lengi körül a város egyik ikonikus épületének, a Tulipános háznak a felújítását is. A Modern városok program részeként 2018 májusában indult a rekonstrukció. A kivitelező vállalta, hogy 2019 májusára elkészül a teljes körű felújítással. A munkálatok végül több mint egy évet csúsztak, az új városvezetés 2020 májusában vette át a kivitelezőtől az épületet. A tatabányaiak azonban 15 hónap elteltével sem tudják használni, mert több kivitelezési hiba is napvilágot látott, amelyeket a város pénzén, pluszköltséggel kellett elhárítani. Most azért késik az átadás, mert a bútorok szállítására vonatkozó szerződés nincs aláírva, hiszen a korábbit, amit 2019-ben kötöttek, a város új vezetése felmondta.

Az ügyben Boda Bánk László rendőrségi feljelentést is tett, ugyanis a kivitelező késedelme miatt keletkezett 300 millió forintos kötbért a városvezetés elengedte, ezért a Mi Hazánk Mozgalom képviselője szerint jelentős és indokolatlan kár érte az önkormányzati közvagyont. Ez annak fényében különös, hogy Szücsné Posztovics Ilona magát mindig a korrupció elleni élharcosként állítja be. A képviselő felvetésünkre elmondta, a polgármester asszony csak szavakban harcol az átláthatóságért, hiszen ő 2020 eleje óta hiába szeretne betekinteni a Tulipános ház kivitelezéssel kapcsolatos dokumentumaiba, valamint a kötbér kérdését is folyamatosan napirenden tartja, de még kitérő választ sem kapott. Azért fordult a rendőrséghez, mert szerinte a szerződések alapján a város igényt tarthatott volna a kötbérre, de egy utólagos szerződésmódosítással elvették a lehetőségét.

A politikai leszámolások ciklusa

Nem sok jót tud mondani Boda Bánk László, ha mérlegre teszi a városvezetés elmúlt két évét.

– A polgármesternek sikerült szétvernie a saját frakcióját és a város történetében először idő előtt menesztenie saját alpolgármesterét. Felrúgva a közgyűlési megállapodásokat önkényesen pozíciókat osztogat és szüntet meg. A beruházások leálltak, nincsenek kikérve a használatbavételi engedélyek, új építkezések nem kezdődtek. A járványhelyzetben lehetősége lett volna a város érdekeit szolgáló kezdeményezéseket indítani, hiszen nem kellett volna a közgyűlés jóváhagyása, de kísérlet sem történt rá. A testületben még az érdemi vitáig sem jutunk el, mert a viták arról szólnak, hogy az előterjesztések hiányosan lettek elkészítve. Ez a ciklus a politikai leszámolásokról marad emlékezetes – összegzi Boda Bánk László.

Szerinte jól jellemzi a polgármester szorult helyzetét, hogy a jegyző megtiltotta a módosító indítványok benyújtását a költségvetéshez, és Szücsné Posztovics Ilona olyan költségvetési rendeletet alkotott, hogy minden jogkört meghagyott magának. Ez pedig önmagában is felveti a kérdést, mennyire gondolja komolyan a demokráciát és az átláthatóságot, amellyel kampányolt.

A tatabányai szivárványkoalíció felbomlása nemcsak azt mutatja meg, mennyire működésképtelen egy többpárti, súlyos érdekellentétekkel terhelt összefogás, hanem abból is ízelítőt nyújt, hogy kormányzás helyett mire számíthatunk egy olyan koalíciótól, amelyet a Gyurcsány-párt irányít.