Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt, archív, illusztráció
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt (archív, illusztráció)
Hirdetés

Szabó Bence, a Momentum helyi elnökségi tagja a közös programelemeket bemutató sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a pártszövetség Hova tovább, Debrecen? című programja végső, teljes formája a hivatalos kampányidőszak kezdetére készül el.

Jármi Péter, az LMP debreceni elnöke a programelemek közöl elsőként a lakhatási kérdéseket emelte ki. A pártszövetség növelné Debrecenben az önkormányzati bérlakások számát, azok a bérlők, akik hozzájárulnának a meglévő bérlakások felújításához, kedvezményt kapnának a bérleti díjból, de minőségi hajléktalanszálló építése is szerepel a tervben – tette hozzá.

A három ellenzéki párt a várost körülölelő kertségekben növelné a beépíthetőséget, a közösségi közlekedésben bevezetné az éjszakai járatokat, az időkorlátos menetjegyet, és emelné a helyi közlekedési társaság dolgozóinak a bérét – sorolta a főbb tennivalókat Jármi Péter.

Az LMP helyi elnöke szerint felül kell vizsgálni Debrecen esővíz-elvezető csatornarendszerét, a klímaváltozás következtében várható hirtelen, nagy esőzésekre ugyanis jelenleg nincs felkészülve a város.

A politikus a három párt zöld város programrészéből kiemelte az úgynevezett Civaqua-program megvalósítását, amely megoldást jelentene egyebek mellett a Nagyerdő vízutánpótlására, de tetőkertek, zöldfalak építésével is növelnék a zöld felületeket.

Jármi Péter végezetül az élhetőbb város kialakítása érdekében a kulturális kínálat bővítését, például utcaművészeknek standok kialakítását ígérte Debrecen különböző területein, miközben a város lakói kedvezménnyel vehetnék igénybe a helyi kulturális- és sportrendezvényeket.

Szabó Bence kérdésre válaszolva elmondta: választási pártszövetségük a nap folyamán újabb egyeztető tárgyalásokat kezdeményezett a DK-MSZP-Párbeszéd-Szolidaritás pártszövetséggel, illetve a Civil Fórum Egyesülettel annak érdekében, hogy az őszi önkormányzati választásokon legyőzzék a Fidesz-KDNP pártszövetség jelöltjeit Debrecenben.