Élete hetvenhetedik évében, 2018. március 6-án elhunyt M. Szabó Imre – értesültünk a közírő, dokumentumfilm-készítő fiától, Szabó Gergelytől.

Fotó: facebook.com/imre.mszaboimre


Fotó: facebook.com/imre.mszaboimre

2018. március 6-án, életének 77. esztendejében elhunyt M. Szabó Imre, újságíró, dokumentumfilmes, műsorvezető.

Erdélyből menekült szülők gyermekeként Budapesten született, 1941-ben.

Az 1960-as évek végén a Magyar Rádióban kezdte el riporteri pályáját, majd a Népszava eseményriportere lett. A rendszerváltás után a Duna Televizióban Amerikai magyar életsorsok címmel 70 portré- és dokumentumfilmet forgatott Amerikában és Kanadában az ottani emigráció történelmileg jelentős alakjairól, tanúiról. A Pesti Hírlap munkatársa is volt, és a Magyar Rádió számára is készített riportokat az 1990-es években.

Karrierje csúcspontjának a 2002-es kampányban a Népszabadságban megjelent, hamis „Teller-levél” leleplezését tartotta, maga Teller professzor bevonásával.

2004-től Magyarok Világa címmel heti egyórás élő adása volt a ZENIT TV-ben, majd 2006-tól a Budapest TV-ben.

Több egyéb elismerés mellett 2000-ben a magyar Rádió Nívódíját, 2004-ben Európa Érmet kapott. 2010-ben az Európa Díjat, majd 2012-ben a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést nyerte el.

„Temetése a Pestszenterzsébeti temetőben lesz, március második felében. Gyászolja felesége, fia és rengeteg ismerőse, tisztelője” – áll a fiától kapott üzenetben.

Egy 2007 októberében, a valtozast.hu oldalon megjelent önéletrajzi írásában így fogalmazott:
„Megszállottként rohantam oda, ahol történt valami, ahol emberek lelkébe lehetett belelátni, segíteni rajtuk. A kersztény szellemiség vezérelt, a szolidaritás belső kényszere határozta meg munkámat, életfilozófiámat – s határozza meg a mai napig. A politikai minősítés szinte mostanáig elkísér. Pályámon mindenütt előbukkant s hátrányba kerültem miatta. Állandó küzdelemmé vált az életem. A Rádió örök szerelmem maradt. (…) Részt vettem a 2006-os választási kampányban, a FIDESZ-t, azon belül is Orbán Viktort támogatva. Legalább 6-800 családnál jártam. Megdöbbenve tapasztaltam, hogy mekkora kárt tettek ennek a jobb sorsra érdemes, sokat szenvedett magyar népnek a tudatában a kommunisták. Éppen ezért rendkívül fontosnak tartom, hogy majd a keresztény-nemzeti-polgári Magyarországon magyar szellemű média váltsa fel a tudat-túszejtők hadát. Ez napjainkban felér a lehetetlennel… Ezért is dolgozom, változatlan hévvel”.

(demokrata.hu)