Idősebb Lomnici Zoltán, a szövetség tiszteletbeli elnökének közleménye szerint Sántha Gábor március 14-én hunyt el váratlanul. Azt írta: az egyik legjelentősebb ’56-os hagyományőrző szervezetet Bocskai T. József alapította, aki Pongrácz Gergely szabadságharcos barátja és harcostársa volt.

Hirdetés

Az alapító 2013-ban bekövetkezett halála után Sántha Gábort választották elnöknek, aki „mindent megtett a forradalom és szabadságharc hagyományainak életben tartásáért és a nehéz körülmények között élő egykori forradalmárok megsegítéséért” – fogalmazott Lomnici Zoltán.

Sántha Gábor elnöksége alatt a szervezet tekintélye tovább erősödött és a külföldön élő szabadságharcosokkal is szoros kapcsolatot ápolt. Fontosnak tartotta az elszakított részeken élő nemzettársak bekapcsolását a hagyományok ápolásába – olvasható idősebb Lomnici Zoltán közleményében.

Az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége Sántha Gábort saját halottjának tekinti. Temetéséről a családdal egyeztetve később tájékoztatnak – közölte a szövetség a honlapján.

Korábban írtuk