Hirdetés

Idén adventkor nem rendezik meg az Európa tíz legszebb karácsonyi vására között jegyzett budapesti Vörösmarty téri vásárt a hagyományos formában – írja napi.hu. A vendéglátósoknak két héttel korábban kiírt pályázatot hirtelen visszavonta a főváros. Az még kérdéses, a kézművesek és az iparművészek kitelepülnek-e a Vörösmarty térre.

A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. szeptember 24-én írta ki a szokásos karácsonyi pályázatot. A beadási határidő október 8. volt. A határidő lejárta előtt egy nappal azonban arról értesítették a pályázókat, hogy indoklás nélkül visszavonták a pályázatot.

A visszavont pályázatból kiolvasható, hogy idén – a koronavírus-járvány idején, amikor gyakorlatilag egyetlen külföldi turista sincs Budapesten – a Vörösmarty téren felállítandó vendéglátóipari egységek bérleti díját igencsak magasan szabták meg.

A legnagyobb, 60 négyzetméteres pavilon bérleti díja nettó 22 millió forint, a legkisebb, 12 négyzetméteresé nettó 8 millió forint lett volna.

Ezt az összeget kellett volna kigazdálkodni a pályázóknak. Mindezt röpke hat hét alatt, mivel a tervek szerint idén a vásár csak november 20-án nyílt volna meg – ehhez képest tavaly már november 8-tól várták a vendégeket, azaz csaknem két hónapon át.

Korábban írtuk

A BFTK emellett egy kampányt is életre hív, melyben mindenkit arra biztatnak majd, hogy hogy magyar iparművészeti termékeket vásároljanak karácsonyra, ezzel támogatva a járvány miatt nehéz helyzetbe került kézműveseket.

“A BFTK támogatja a hazai kézműveseket ebben a nehéz helyzetben, ezért a megsegítésükre kampányt tervez, amelynek keretében arra kérjük a lakosságot, hogy az idei ünnepekre is kézműves termékeket vásároljanak és ajándékozzanak – mondta el Faix Csaba, a BFTK ügyvezetője. “A vásárra jelentkezett kézművesek és iparművészek többsége rendelkezik webshoppal, ahol a vásárlók online ki tudják választani az ajándékaikat, ezzel is támogatva a magyar kézműves- és kreatív ipart“ – tette hozzá.