Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt, szerk.
Hirdetés

Az uniós választások estéjén jócskán átrendeződtek az erőviszonyok az ellenzéki oldalon. Mivel újakat nem tudtak szerezni, egymás elől halászták el a szavazókat.

Régi nóta az MSZP és a Demokratikus Koalíció közötti rivalizálás. A Gyurcsány-párt eleve úgy jött létre, hogy kiszakítottak egy jókora szeletet a szocialista pártból, és azóta is leginkább egymás kárára tudnak erősödni. Ha Gyurcsányék jobban szerepelnek, a többletszavazatuk hiányként jelentkezik az MSZP-nél és vice versa. Most egyértelműen Gyurcsány nyert, pontosabban Gyurcsányné Dobrev Klára, aki kitűnő családi átpozicionálással hódította el a DK számára az ellenzék vezető pártjának szerepét. Különösen fájdalmas lehet a szocialistáknak, hogy immár vidéki hálózatukat is kikezdték. Gyurcsányék a rájuk leadott 555 258 voks kevesebb mint egyharmadát, 135 821-et szerezték meg csak Budapesten, miközben a vidéki települések többségében is maguk mögé tudták utasítani riválisukat. Így az MSZP–Párbeszéd-koalíciónak csupán egy-két helyen sikerült kiizzadnia a Fidesz mögötti második helyet. Például Szegeden, bár a szocialisták ezt is inkább csak Botka László karizmájának köszönhetik, hiszen az egész megyét vizsgálva már fordul a kocka, és a DK vezet 20 070 szavazattal 16 664 ellenében. Ördögi körbe került az az MSZP, ahol a vereség hatására még nagyobb lett a fejetlenség, így pedig további szavazói pártolhatnak át Gyurcsányékhoz.

A magukat XXI. századi erőként hirdető pártok is egymásnak ugrottak a voksokért, a küzdelemből ezúttal a Momentum került ki győztesen. Ám nemcsak az a meglepetés, hogy a nemrég alakult lilák máris két mandátumot elhódítottak, hanem az is, hogy a belpesti liberális fiatalokból verbuválódott párt tegnap már vidéken is mozgósítani tudott: 339 195 voksukból 119 088-at húztak be a fővárosban, azaz a nagyobbik felét vidéken hozták össze. Ennek a terjeszkedésnek két nagy vesztese is van: egyik az LMP, hiszen a sorozatos belviszályokkal küzdő zöldpártból jócskán pártolhattak át szavazók Momentumhoz. Utóbbi országos szinten a szavazatok 9,89 százalékát szerezte szemben az LMP gyászos 2,19-ával, míg Budapesten még ordítóbb a különbség – 17,35 és 2,98 százalék a Momentum javára. A zöldpárt így egyetlen képviselőt sem küldhet Brüsszelbe, ezért a pártvezetés már a végleges eredmények kihirdetése előtt lemondott. Ezzel viszont aligha tudják majd visszacsábítani azokat a szavazókat, akik már a Momentumhoz pártoltak.

Bár egy mandátumot sikerült összekaparniuk, az EP-választás másik nagy vesztese a Jobbik. Az egykori radikális párt tavaly még kiterjedt vidéki hálózatát ajánlgatta az ellenzéki összefogáshoz, most viszont szinte minden megyében a DK mögött kullogott, sőt, sok helyen az MSZP is maga mögé utasította. A sokáig második legnépszerűbbnek számító, vérmes reményeket dédelgető párt így csupán az ötödik helyen végzett 6,41 százalékkal, a fővárosban még ennyit sem, csupán 3,18 százalékot összekaparva. A gyászos szereplés okai között ott van a korábbi Vona-féle balrahúzás és a cukiságkampány, hiszen a párt vidéki bázisának egy része ekkor kezdett fellázadni. De ott van az is, hogy Vona Gábor a tavalyi választási bukás után távozott, azóta pedig nincs sem radikalizmus, sem kiscicák, sőt semmiféle irányvonal. A radikális közönségből egy kisebb, de a Jobbik számára fájdalmasan nagy szeletet hasított ki a frissen összehozott Mi Hazánk mozgalom: Toroczkaiék pártja 3,33 százalékot szerzett, így mandátumhoz nem jutott ugyan, de megalakulásuk után kevesebb mint egy évvel feltették magukat a választási térképre, újabb fejfájást okozva az agonizáló Jobbiknak.

A választási eredmények hatására máris megkezdődött a találgatás az ellenzéki térfélen, mi lesz a tervezett nagy baloldali összefogás jövője, elvégre a padlót fogott kispártok már aligha rúghatnak labdába a jövőben. Eközben azt sem árt szem előtt tartani, hogy ezúttal az összes ellenzéki párt együtt sem tudott annyi voksot szerezni, mint a Fidesz–KDNP.